Plaza Cultura

Plaza Cultura

Live at https://www.instagram.com/plaza.cultura/
Jodie Schets, Abigael de Moor, Ivano la Sala, Celeste van Zielst en Shearey Pinas


Welkom bij Plaza Cultura! Onze IG Live van 3 juni 2020 is terug te zien op onze Instagram @plaza.cultura.
In deze korte workshop gaan we jullie creativiteit prikkelen, zien we jullie daar?

Introductie

Als groep van vijf studenten hebben wij ons afgelopen jaar bezig gehouden met het onderwerp cultuurparticipatie onder jongeren op Rotterdam Zuid. Hieronder is te lezen hoe en waarom wij van koers zijn veranderd en helemaal onderaan is onze volledige businesscase te zien. Hoor je het liever dan dat je het leest? Bekijk dan ons filmpje waarin wij jou alles uitleggen. Daarnaast hebben we een tijdlijn van ons jaar als Plaza Cultura gemaakt en een tiplijst als je ons project over zou willen nemen!

 

Waarom doen we wat we doen?

Wij zagen zo veel mooie initiatieven in Rotterdam-Zuid, maar toch miste er iets… De verbinding tussen het aanbod en de vraagzijde leek niet helemaal te matchen, daar wilde wij iets aan doen!

Met Plaza Cultura willen wij de kloof tussen de jongeren op Zuid en het aanbod op Zuid kleiner maken, de drempel voor de jongeren verlagen en laten zien hoe tof het kunst- en culturele aanbod is!

Om meer inspiratie op te doen, hebben Ivano la Sala en Shearey Pinas meegedraaid met het programma MeeMakers. Tijdens de evaluatie dagen van hiervan, zagen zij een groot verschil tussen de leerlingen die meededen. Het verschil zat hier in de interesse, nieuwsgierigheid, bereidheid en enthousiasme, maar ook in de voorkennis.  Dit gevoel van het grote verschil werd opnieuw bevestigd tijdens ons bezoek aan Wired op HPC Zuidwijk.
Tijdens interviews met een docent en docenten in opleiding is het element van slagen naar voren gekomen, namelijk vertrouwen. Veel leerlingen hebben een vertrouwensband opgebouwd met hun docenten en zijn hierdoor meer bereid om iets te doen. Hiernaast hebben de docenten kennis over de achtergrond, interesses en kwaliteiten van de leerlingen.
Plaza Cultura vestigt zich niet in het onderwijs maar wilt de desbetreffende leerling met een bepaalde affiniteit graag verbinden met een bestaand cultuurinitiatief. Plaza Cultura is het platform voor docent en leerling. Wij zijn van mening dat het aanbod van Rotterdam, ook op Zuid, groot genoeg is, maar dat dit aanbod te verstopt zit. Dit geldt voor docent, die het aanbod niet kan vinden en daardoor niet beschikt over de juiste informatie en voor sommige leerlingen net iets te ver weg om er daadwerkelijk op af te stappen.
Voor wie is het?
Mentoren of docenten beeldende kunst beschikken juist over deze twee elementen, maar missen het meest kostbare in dit proces, namelijk tijd. Er kan van de docent niet gevraagd worden om een individueel traject op te zetten voor elke leerling die affiniteit toont in verschillende disciplines. Aan de andere kant zijn wij ons bewust dat creatieve uitingen, welke discipline dan ook, niet voor ieder kind zijn weggelegd. Juist daarin zien wij een mogelijkheid om docent en leerling bij te staan. Een docent die dicht bij zijn leerlingen staat, zal ongetwijfeld een affiniteit met kunst en cultuur van een leerling ontdekken. Door het vele aanbod van workshops, cursussen en andere initiatieven begrijpen wij dat het te veel tijd in beslag kan nemen voor een docent om een passend initiatief voor de desbetreffende leerling te vinden.
Hoe werkt ons platform?
Communicatie vanuit Plaza Cultura zal vooral direct met de scholen en docenten zijn, voordat we kennis maken met de leerling. Wij gebruiken Instagram als middel om gezien te worden door een leerling op eigen initiatief, deze willen we natuurlijk niet buiten sluiten. Of docent op eigen initiatief! Via onze pagina presenteren wij verschillende initiatieven waar onze doelgroep bijvoorbeeld een workshop kunnen volgen en hun interesses kunnen ontdekken. Hier maken wij zelf ook tutorials op, om het uitnodigender te maken en te laten zien hoe eenvoudig het is om creatief bezig te zijn!
Dit onderwerp is van belang!
Het betrekken van Rotterdamse initiatieven, scholen, docenten, en leerlingen is door Covid-19 niet uitgepakt zoals gewenst en hierdoor heeft Plaza Cultura dit concept niet kunnen realiseren.
Covid-19 heeft Plaza Cultura ertoe gezet om sociale media te gebruiken om verschillende online initiatieven uit te lichten om zo toch jongeren te kunnen inspireren! Het is als leisure producer uitermate waardevol om te realiseren wat wel werkt en wat niet. Daarom willen wij ons concept, onderzoeken en inzichten delen met de studenten van het Leisure LAB in het 2de jaar. Het is een open concept waar vanaf het moment van een Covid-19 vrije samenleving ruimte is voor verbetering en uitvoering.

Oproep

Ben jij aankomend tweedejaarsstudent en heb jij interesse in Plaza Cultura of heb je nog wat vragen? Stuur ons een berichtje via Instagram op @Plaza.Cultura of mail naar 0966341@hr.nl!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? LEES DE REST IN DE  Plaza Cultura Businesscase !

 

 

 

 

Roadmap

Hieronder  is een visualisatie te zien van ons jaar als Plaza Cultura!

Wij zijn in september 2019 begonnen en sluiten af in juni 2020. Alle bijbehorende informatie is terug te vinden in de businesscase!

Ons jaar in beeld

Tips!

Ja, samenwerken en aan een bestaand project beginnen zijn beide lastig. Om jullie op weg te helpen, hebben wij een lijst met tips opgesteld. Zaken waar wij tegenaan zijn gelopen, van hebben geleerd, volgende keer anders doen en daarom graag aan jullie meegeven.

Heel veel succes!

Wij hopen van jullie te horen!

Groetjes,

Plaza Cultura

Abigaël de Moor – Ivano La Sala – Shearey Pinas – Jodie Schets – Celeste van Zielst