Vlucht naar het nieuwe leven

Vlucht naar het nieuwe leven

Live at https://us04web.zoom.us/j/3209401519?pwd=Y0x6UkUyWjBRTmVrMEFMbzc0UjFRQT09
Keya Telkamp, Imaani Macnack, Teddy Quatfass, Babette van den Bos

Meeting ID: 320 940 1519 wachtwoord: 5T3jvQ  

 

Festival project
Woensdag 3 juni nodigen wij Derreck uit als gastspreker op Zoom. Dit zal om 14:50 plaatsvinden. Tijdens het gesprek zijn jullie ook uitgenodigd om vragen te stellen. Laten we er een interactief gesprek van maken en van elkaar leren!

Geschiedenis
Onder de organisatienaam ‘Together Acts’ hebben we ons het afgelopen jaar ingezet voor vluchtelingen. In samenwerking met Stichting Vrolijkheid en Huis van de Wijk, de Focus, startte het project met dansworkshops om de kinderen op het AZC Beverwaard samen te brengen met kinderen uit de wijk. In het afgelopen half jaar hebben we ons op een andere doelgroep gericht, namelijk vluchtelingen in de LGBTQ+ community. Hierbij is Rainbow Den Haag onze belangrijkste samenwerkingspartner geweest.


Doel
Wij van Together Acts bieden een platform voor LGBTQ vluchtelingen, die zijn gevlucht uit hun land voor een beter bestaan hier in Nederland. Deze gemeenschap kon in hun land van afkomst hun seksuele geaardheid niet laten zien, zoals wij dat in Nederland wel kunnen. Ons doel is om vluchtelingen een stem te geven en daarmee begrip en waardering te laten ontstaan, omdat de rechten in Nederland omtrent deze community heel anders zijn. We wilden met dit project deze vluchtelingen een podium aanbieden zodat ze hun verhaal konden delen. 

Content
De interviews hebben we door corona moeten afleggen via Facetime of Zoom.
Hier een voorbeeld van een verhaal van een vluchteling, genaamd Hadija:

Sinds 1986 is Yoweri Museveni president van Oeganda. In februari 2014 heeft hij een ‘anti gay bill’ ingesteld, waardoor de straffen werden verhoogd. Voor seks en huwelijk tussen hetzelfde geslacht krijgen mensen nu levenslange celstraf. Ook het promoten van hiervan werd verboden. We spraken met Hadija. Hadija is een mensenrechten activist in Oeganda. Zij is verstoten door haar eigen familie en vrienden en moest vluchten. Waarom? Ze is lesbisch. Op straat werd ze na geroepen en verraden aan de politie. Lang werd ze achtervolgt. Als ze dit niet zou doen zou ze nu gevangen gezet zijn en mogelijk worden vermoord zonder dat een advocaat haar kon helpen. Ze verstopt zich nu in een stadje in Oeganda ver weg van haar geboorteplaats. Tegenwoordig is ze ook mensenrechten activist en helpt ze en beschermt ze meer dan honderd andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. In het interview maakte ze een ontzettend mooi statement, namelijk: “Let them know, we EXCIST.” In de toekomst hoopt ze dat ze de liefde kan vieren op straat.


Toekomst
Alle TogetherActs leden gaan in jaar 3 op een ander moment stage lopen, waardoor we dus niet gelijk het project kunnen voortzetten. Wel vinden wij het een ontzettend bijzonder project dat absoluut niet weggegooid mag worden. We hopen in de toekomst meer vluchtelingen een stem te kunnen geven.

CONCEPTBOEK