Over De Kunst

Over De Kunst

Live at
Pien Busschers, Quinty Sibilo, Sophie Harmsen, Jasper de Jong

Wij zijn Jasper, Pien, Sophie en Quinty. Als organisatie faciliteren wij events in ons ‘Relax-station’ om studenten uit de omgeving Rotterdam kennis te laten maken met kunst en de werking hiervan op een beter mentaal welzijn.

Wij zijn dit initiatief gestart omdat uit onderzoek is gebleken dat bezig zijn met een kunstdiscipline een positieve bijdrage kan leveren aan het mentale welzijn. Wij zien dat momenteel veel jongeren kampen met psychische problemen en ze dit niet altijd bespreekbaar maken. We willen dit probleem aanpakken en bespreekbaar maken door jongeren kennis te laten maken met verschillende kunstvormen en locaties in Rotterdam waar zij terecht kunnen om mentaal te ontspannen.

Visie 

We zien dat er veel studenten zijn met psychische klachten. Bij het nader onderzoeken van dit onderwerp en onze onderliggende interesse in kunst en cultuur, kwamen we erachter dat deze sector invloed kan hebben op de psyché van mensen. We leven in een prestatiegerichte maatschappij. Uit ons onderzoek is gebleken dat jongeren hier erg veel druk door ervaren. Een kunstdiscipline kan ervoor zorgen dat je even loskomt van de realiteit zodat je je eigen situatie beter kan relativeren en je emoties beter kan uiten.

Missie Als organisatie willen wij studenten bewust maken van wat de impact is van de verschillende kunstvormen op psychisch welzijn. Wij willen de studenten die psychische klachten ervaren kennis laten maken met verschillende kunstdisciplines. Wij willen iets voor deze studenten betekenen.

Purpose Wij geloven erin dat kunst een positief effect kan hebben op psychisch welzijn onder studenten.

Vraagstuk Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kunst een bijdrage kan leveren aan het psychisch welzijn van studenten?

Podcast

In onze podcast Over De Kunst gaan we in gesprek met verschillende mensen uit de kunstsector. Dit kan van beeldende kunst tot theater zijn. Vaak hebben deze mensen een verhaal over iets wat ze hebben meegemaakt of iets waar zij nog steeds doorheengaan. Dit kan gaan over psychische klachten, een traumatische ervaring of bijvoorbeeld een moeilijke jeugd. We willen met de podcast deze verhalen bespreekbaar maken en laten zien hoe kunst hun met deze vervelende ervaringen helpt of heeft geholpen. Dit doen we door met deze mensen in gesprek te gaan en ze te vragen naar hun ervaringen.

In totaal hebben we 3 afleveringen gemaakt.

De eerste was met Kenny Gomes. Hij is een spoken word artiest. Hij is opgegroeid in een gentrificatiewijk waar hij zich niet altijd welkom heeft gevoeld. Hij is opgevoed met de gedachte dat een man zijn emoties niet mag tonen. Dit heeft hij dan ook niet altijd gedaan. Totdat hij met spoken word begon. Hij kon hier zijn verhalen in kwijt en hierdoor ook zijn emoties uiten. Spoken word heeft hem dus zeker geholpen.

Klik hier om te luisteren

De tweede aflevering was met Guusje Verbaarschot. Ze is een studente Fashion aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze voelde een enorme werkdruk vanuit haar studie. Ze kreeg hierdoor angstaanvallen en lag nachten wakker. Ze is toen gestart met keramiek en merkte dat ze hier haar ontspanning in kon vinden. Hierdoor kreeg ze weer energie voor haar opdrachten en werden de paniek aanvallen minder.

Klik hier om te luisteren

In de derde aflevering gingen we in gesprek met Bernadette Pires. Ze is Theater maakster en cultureel onderneemster. Vanuit haar ziekte (kanker) heeft ze een one woman show opgezet: “Ben je naar de kapper geweest?” Dit heeft haar geholpen in haar verwerkingsproces van haar eigen ziekte en daarnaast ook het verlies van haar beste vriendin. Ze heeft een groot deel van deze show met die vriendin gemaakt wat het voor haar nog mooier maakt. Met haar organisatie helpt ze andere mensen die ziek zijn om hun talent te laten zien. Ze organiseren shows waarin iedereen kan optreden. Dit geeft haar ook heel veel energie.

Klik hier om te luisteren

Wij vonden het heel mooi om deze verhalen aan te horen en te delen. We zijn blij dat onze gasten zo open zijn geweest en dat hierdoor we zo’n inspirerende podcast hebben kunnen neerzetten

Keramiek in station

In de loop van ons project zijn wij begonnen met relax-sessies. Dit zijn sessies waarop iedere Willem de Kooning student de mogelijkheid krijgt om tussen de lessen door, of voor de les event te kunnen ontspannen. Tijdens deze sessies kunnen studenten een pauze nemen van school en ontspannen door verschillende kunstdisciplines te beoefenen.

We wilden laten zien hoe het beoefenen van kunst kan helpen om contact te maken met anderen, stress te verminderen en meer aanwezig/mindfull te zijn.

Uit ons onderzoek bleek dat binnen de LEM-studenten niet veel van de stations af wisten en er nauwelijks gebruik van maakten. Daarom proberen we deze groep (maar ook andere studenten van de opleidingen) te stimuleren om vertrouwd te raken met het werken op de stations. Niet per se om vaardigheden te oefenen maar vooral om te genieten en te ontspannen.

De sessies zijn we gestart met Guusje als begeleider. Een student fashion op Willem de Kooning die ook affiniteit en kennis heeft van keramiek. Het resultaat van deze sessie is dat iedereen weer ontspannen de ruimte verlaatte, en het ook leuk vond om kennis te maken met een nog onbekende kunstdiscipline.

Na deze sessie zijn we gaan nadenken over andere invullingen van de workshop. En zijn we ook diverse sessies gaan geven om te testen wat het best in de smaak viel bij studenten. Zo hebben we bij de volgende sessies een combinatie gemaakt met mindfulness, om voor nog meer ontspanning te zorgen tijdens de sessie.

Pien heeft voorafgaand en tijdens onze tweede keramiek sessie mindfulness oefeningen begeleid. Hierop waren de reacties van al de verschillende sessies het meest positief. Studenten raakten meer in het moment en ervaarden rust. Dit mede door de mindfulness oefeningen tussendoor.

 

Voor onze derde en tevens laatste sessie in de keramiek/ material station probeerde wij weer iets anders uit. Een begeleide meditatie in combinatie met rustgevende muziek gedurende de sessie. Hiervoor hadden wij een audiofragment dat iedere student kon opzetten tijdens de sessie met eigen oortjes in. Van de deelnemende studenten kregen wij de feedback dat het niet heel fijn was om de oefeningen die in het audiofragment zelf te doen. En ze daar ook een beetje ongemakkelijk van werden.

De uitkomst van deze verschillende vormen waarin wij de sessies hebben gegeven was voor ons waardevol in volgende stappen. Zo merkte we dat de individuele begeleide meditatie niet goed werd ontvangen. Maar het bezig zijn met kunst de studenten wel laat ontspannen. Het doen van gezamenlijke mindfulness oefeningen was hier een toevoeging aan.

Relaxstation

Wij zijn begonnen met het geven/faciliteren van relax sessies doordat onze keramiek workshops goed ontvangen werden. We wilde dit gaan doen met meerdere kunstdisciplines. Doordat we onze sessies meer lading geven kwamen we er snel achter dat dit niet zomaar workshops zijn, vandaar ook de naam Relax sessie. De extra lading gaven we aan de sessies doordat we er mindfulness aan koppelde, dit konden we doen doordat we een samenwerking zijn aangegaan met Vitality. Nicole van Vitality begeleide de sessies. Met de sessie die wij faciliteerde gingen we met de deelnemers schilderen en koppelde we daar bepaalde mindfulness/meditatie oefeningen aan. Deze sessie werd dan ook enorm goed ontvangen, en kregen we positieve feedback terug. Zo hoorde we dat de deelnemers echt even loskwamen van alle stress en echt ontspannen waren. Hiermee bepaalde we dan ook meteen het doel waarom we deze sessies zijn gestart.

De sessies vonden plaats bij ons op de academie, hierdoor konden we ook goed het netwerk van onze samenwerkingspartner Vitality gebruiken doordat zei zich hier ook vestigen. De samenwerking verliep erg fijn en efficiënt en we vulde elkaar goed aan om naar een hoger niveau te gaan.

Berlijn

We zijn met heel jaar twee op studiereis geweest naar Berlijn. Hier moesten we al projectgroep een dagdeel gaan programmeren. Wij zijn op het idee gekomen om een graffiti workshop te gaan doen. We zijn een samenwerking aangegaan met Niels Popkema. Hij is een graffiti artiest en komt uit Nederland. Omdat hij ook op de WDKA heeft gezeten was hij erg enthousiast om ons een graffiti workshop te geven. Naast de graffiti workshop zijn we ook in gesprek gegaan over wat graffiti betekend en wat voor impact het heeft op de stad Berlijn. De workshop was erg goed bevallen bij onze medestudenten. Het bijzondere aan deze workshop was dat we op een origineel stuk van de Berlijnse muur mochten graffitiën. Dit vonden onze medestudenten ook en iedereen reageerde erg enthousiast op onze workshop.

Social media/ branding

Wij zijn een Instagram pagina begonnen om zo meer kennis en tips over kunst en mentale gezondheid te delen uit Rotterdam. Hiervoor zijn we naar verschillende bedrijven gegaan en hebben we hier onze eigen content over gemaakt.

Om onszelf meer zichtbaar te maken en bekendheid te geven hebben we hiervoor onze branding ingezet. Doordat we een wat zwaarder onderwerp hebben kregen wij als tip om onze vormgeving wel jong te houden. Hiervoor hebben wij Britt ingezet die voor ons een nieuwe branding heeft opgezet. De designs daarvan hebben we zelf gezeefdrukt op canvas tasjes. Deze tasjes verkochten we op ons social mediakanaal. Dit was een enorm succes want de tasjes waren binnen no-time uitverkocht!

Welke impact hebben we gecreëerd?

Met onze organisatie hebben we verschillende studenten laten ervaren hoe kunst kan bijdragen aan ontspanning. Door de sessies tussen lessen door te laten plaatsvinden, merkten we dat studenten even los konden komen uit dagelijkse sleur en stress van school.

Toekomstvisie

Na overleg zijn we tot de conclusie gekomen dat we ons project hierbij gaan laten. We hebben afgelopen jaar alle vier met veel enthousiasme aan onze organisatie gewerkt. We hebben veel leuke dingen mogen doen maar we hebben besloten dat we ons gaan focussen op jaar 3 en onze stages. Hier hebben we allemaal super veel zin in! En wie weet zien jullie ons toch nog een keer terug!

Onze website

Onze Instagram