F*ck Prestatiedruk

F*ck Prestatiedruk

Live at https://1004339.wixsite.com/mentale-gezondheid
Tessa Boers, Lotte Beetsma, Kimberly van Dam

Introductie

Wij zetten ons in voor prestatiedruk onder studenten. Wij merken bij onszelf prestatiedruk in het dagelijks leven, ook zien wij in onze omgeving meerdere mensen die hier last van hebben. Het is op dit moment ook een ‘hot topic’ in het nieuws en er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Wij zijn daarom aan de slag gegaan met prestatiedruk.

In de eerste zes weken zijn we begonnen met goed onderzoek te doen naar het onderwerp en verschillende mensen te spreken die iets met prestatiedruk te maken hebben. Wij waren vooral opzoek naar iets wat de prestatiedruk kan verminderen of verhelpen. Uit alle onderzoeken is gekomen dat een luisterend oor bieden en erover te praten kan helpen om de prestatiedruk te verminderen. Het is fijn om te zien dat andere mensen hier ook last van hebben en tips met elkaar uit te delen.

In de tweede fase gingen we ons onderzoek toepassen in de praktijk. Wij hebben zelf niet alle kennis over prestatiedruk dus gingen we opzoek naar verschillende experts. Wij hebben op whatsapp een community opgericht waarin studenten hun verhaal achter kunnen laten en waar wij af en toe een opdracht of tools in sturen. Vanuit deze Whatsappgroep hebben wij Get Together’s opgericht. Dit hebben we 3x gedaan waarbij we bij elke Get together een ander deel over prestatiedruk aankaartte. Hierin hebben we programma gemaakt met verschillende experts en stakeholders.

Scenario 

Wat als studenten een gezonde druk ervaren tijdens hun studententijd?

Prestatiedruk kan namelijk ook motiveren, maar wanneer deze druk te veel wordt, kan dit leiden tot stress. Om ervoor te zorgen dat de prestatiedruk niet te hoog wordt, is het belangrijk om hierover te praten. Het bespreekbaar maken van prestatiedruk leidt tot herkenning bij studenten onderling en hierdoor kunnen zij de druk relativeren.

Tijdens onze Get Togethers stond het praten over prestatiedruk centraal. Wij hadden steeds een relatief klein aantal deelnemers, maar hierdoor konden zij zich goed openstellen en waren deze Get Togethers zeer waardevol. De deelnemers kijken positief terug en hebben veel gehad aan de aangeboden tips en tricks. Wij hopen dat zij deze zullen delen met medestudenten, zodat prestatiedruk meer bespreekbaar gemaakt kan worden en iedereen ook leert hoe zij hier goed mee om kunnen gaan.

Vraagstuk

Hoe kunnen we zorgen dat HBO studenten in Rotterdam zich minder druk maken?

Visie

Wij zien dat studenten nu veel prestatiedruk ervaren, daarom willen wij een bijdrage leveren om in de toekomst studenten een gezondere druk te laten ervaren.

Missie

Wij zetten ons in om prestatiedruk onder HBO studenten meer bespreekbaar te maken.

Doel

Wij willen prestatiedruk meer bespreekbaar maken onder HBO studenten. Ook willen wij de studenten meegeven dat je de druk kan relativeren door erover te praten en herkenning bij elkaar te zoeken.

Uitvoeringen

Onze eerste uitvoer was de klaagmuur. Hierbij gingen wij langs studenten en mochten zij bij ons even klagen over prestatiedruk. Dit was een laagdrempelige manier om het onderwerp te bespreken. Wij merkten dat het voor studenten echt een opluchting was dat zij even mochten klagen en dat zij dit erg fijn vonden.

Daarna organiseerden wij onze eerste Get Together op 10 mei. Hier kwam Bernadette langs en ging ze een oefening doen met de deelnemers. De Get Together vond plaats in Bar Blink in Rotterdam, omdat dit een huiselijke setting was. Wij merkten dat de huiselijke sfeer zorgde voor het gemakkelijk openstellen van de deelnemers.

 

Op 17 mei organiseerden wij de tweede Get Together. Hiervoor hebben wij in samenwerking met Sona weekschema’s opgesteld, omdat uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een ritme kan helpen om prestatiedruk te verminderen. We stuurden daarom de schema’s in onze community op Whatsapp en op 17 mei kwamen wij bij elkaar om de ervaringen te delen. Iedereen vond het erg fijn om even wat tips uit te wisselen met elkaar. Tot slot deden we nog stellingen om het nog interactiever te maken.

       

Op donderdag 25 mei organiseerden wij onze 3e Get Together. Deze vond plaats in Villa On The Beach, Hoek van Holland. De Get Together was in samenwerking met Young Impact. Zij hebben een lesprogramma ontwikkeld die wij meenamen in ons programma. Ook deden wij een energizer op het strand, gingen wij in discussie over diverse stellingen en bespraken wij de dilemma’s over prestatiedruk. 

 

 

Samenwerkingspartners

De stakeholders waar wij mee hebben samengewerkt:

  • Lifecoach Bernadette van Kuijeren
  • Young Impact
  • Stichting @Ease
  • Sona Geworgjan
  • Bar Blink
  • Villa On The Beach
  • Hogeschool Rotterdam, locatie Coolhaven

Hoe hebben wij impact gemaakt?

Wij maken prestatiedruk bespreekbaar, omdat uit onderzoek blijkt dat dit helpt bij studenten om hun prestatiedruk te verminderen. Zij kunnen hierdoor namelijk herkenning zoeken bij elkaar en dit draagt bij aan het relativeren van hun prestatiedruk.
Om ervoor te zorgen dat HBO studenten bewust zijn van de momenten waarop zij prestatiedruk ervaren en hen te activeren om hier over te praten, organiseerden wij een klaagmuur en drie edities van een Get Together.
Bij de klaagmuur mochten de studenten klagen over prestatiedruk en dit was een laagdrempelige manier om het gesprek op gang te laten komen.
Bij de eerste Get Together op 10 mei kwam lifecoach Bernadette langs om een oefening te doen over de huidige en gewenste situatie rondom prestatiedruk.
Tijdens de tweede Get Together op 17 mei gingen we aan de slag met weekschema’s, omdat uit onderzoek bleek dat het hebben van een ritme kan helpen om prestatiedruk te verminderen.
Tijdens de laatste Get Together op 25 mei mochten we het lesprogramma #GoedGenoeg van Young Impact gebruiken. Aan de hand van dilemma’s en challenges om je prestatiesdruk te relativeren werd prestatiedruk meer bespreekbaar gemaakt.

Overdracht

De Get Togethers hebben ervoor gezorgd dat prestatiedruk meer bespreekbaar is gemaakt onder studenten. Dit hebben wij kunnen concluderen uit de feedback en terugkoppelingen van studenten en stakeholders. Het heeft impact gemaakt op de deelnemers. Zo droeg het bij aan het relativeren van de druk en herkenning zoeken bij anderen. Om deze impact door te zetten geven wij ons concept door aan Stichting @Ease. Deze organisatie sluit goed aan bij onze visie en missie. Daarbij kunnen onze uitvoeringen gekoppeld worden aan de diensten van hen.

@Ease zet zich in voor het welzijn van de studenten. Zij vinden het belangrijk dat er een luisterend oor geboden wordt aan de studenten. Ook verwijst de organisatie hen door naar een aansluitende organisatie, mocht er meer hulp nodig zijn. Op deze wijze maken zij met het concept impact en kunnen onze uitvoeringen het concept van hen versterken. Hierdoor kiezen wij ervoor om onze programma’s en concepten over te dragen aan @Ease.