LELI LOCKDOWN SESSIONS

LELI LOCKDOWN SESSIONS

Live at https://www.facebook.com/PoppodiumLELI/videos/1077626179305081/
Mohinni Madimin, Kevin Kop, Hugo Rinkel, Disha Birjmohun

LEEG & LIVE

 


 

De ontwikkeling van LELI

Poppodium LELI is ontstaan vanuit vier verschillende interessegebieden. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om ons volledig te focussen op de onderwerpen leegstand en het gebrek aan een groot poppodium in Rotterdam. Deze thema’s hebben wij vervolgens gekoppeld. Hieruit is het concept ontstaan waarbij live pop programmering als middel ingezet wordt tegen de leegstand in Rotterdam. Dit is dus geen plaatsgebonden concept, het pop up element speelt hierin namelijk een grote rol. Met LELI willen wij dus telkens een nieuwe leegstaande locatie tijdelijk omtoveren tot  poppodium waarbij wij opkomende artiesten een podium kunnen bieden. De leegstand tijdelijk verhelpen bleek een lastige klus. Wij hebben wel stappen kunnen zetten met de gemeente Rotterdam die erg enthousiast werd van onze plannen. Uiteindelijk is hier helaas niks concreets uitgekomen. Daarom hebben wij ons concept een andere draai moeten geven. Zo zijn wij leegstand meer gaan bekijken is de breedste zin van het woord. Leegstand kan dus ook een theater zijn waar overdag geen voorstelling is. Daarbij zijn wij ook meer gaan kijken naar unieke locaties met als doel om een bijzondere beleving te creëren. 

 


 

Concept van offline naar online

Met LELI willen wij op een  creatieve manier de leegstand een invulling door middel van live pop programmering. We willen Rotterdamse bands en opkomende artiesten een podium te bieden.     Door het brengen van verschillende muziekstijlen willen wij een meer divers aanbod toevoegen aan Rotterdam. Met de leegstand hangt decontextualisering samen. De decontextualisering komt tot zijn recht door de optredens van de artiesten op ongewone locaties plaats te laten vinden. Leegstand kan hierin worden gezien als een breed begrip. Het kan zijn in de vorm van een leegstaande ruimte, maar ook in de zin van een ruimte die tijdelijk niet gebruikt wordt op een bepaald dagdeel.

Gezien de corona crisis waren ook wij genoodzaakt om ons concept aan te passen. Gelukkig konden wij hierin vrij snel schakelen. Zo ontstond de schakeling van offline naar online. Hierin hebben wij ervoor gekozen om livestreams uit te zenden vanuit onze Facebookpagina. Het kanaal Instagram is voornamelijk gebruikt om ons concept onder de aandacht te brengen. Met dit online concept hebben wij niet alleen toffe optredens voor kijkers neer kunnen zetten, maar ook de bands ondersteund. De bands die wij hebben gesproken gaven veelal aan dat zijn geen geschikte locatie tot hun beschikking hadden om voldoende afstand te kunnen houden. Wij als LELI hebben de bands hierin kunnen faciliteren met unieke locaties waaronder Kasteel de Wittenburg en de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Als organisatie hebben wij dus toffe streams neer kunnen zetten, waar de bands dus ook voordeel uit hebben kunnen halen. Door middel van de shows konden zij ook weer contact leggen met hun eigen fanbase. Met het doorvoeren van ons concept kwamen wij er steeds meer achter dat er dus vanuit de artiesten en de kijkers een behoefte is naar een online poppodium die geprogrammeerd op unieke locaties. Door telkens bands te koppelen aan een nieuwe verrassende locatie, is het voor de kijker ook interessant. Zo bieden wij telkens een nieuwe beleving aan waardoor de kijker geboeid blijft.  

 

 


 

Organisatie

Voor Poppodium LELI is het erg belangrijk om op een authentieke en echte manier te werk te gaan. Met dit unieke concept, waarin wij de leegstand willen opvullen met live pop programmering, zijn wij pionier. Wat wij uit willen stralen naar onze bezoekers is dat wij alles en iedereen accepteren, hiermee staan wij voor tolerantie. Naast dat wij alles en iedereen accepteren, vinden wij het ook belangrijk dat wij elk muziekgenre programmeren om op die manier een heel divers publiek aan te trekken. Hiermee willen wij onze bezoekers het gevoel van verbinding laten ervaren. Daar willen wij mee bereiken dat de bezoekers uit de realiteit worden gehaald, zodat zij de tijd vergeten tijdens de optredens. Wij vinden het belangrijk dat mensen maximaal genieten van deze vorm van escapisme.

 

 


 

Missie

Wij willen op een creatieve manier invulling geven aan de leegstand in omgeving Rotterdam door de inzet van live pop programmering op unieke locaties. 

 

Visie

Met het poppodium ´LELI´ willen wij in de toekomst maandelijks een event neerzetten in Nederland. Hierbij willen wij gaan programmeren in de meest exclusieve leegstaande plekken. Wij willen dat de gebruikers bij onze events het escapisme ervaren. De decontextualisering komt tot zijn recht door de optredens van de artiesten op ongewone locaties plaats te laten vinden. Wij zijn pionier op het

gebied van live-popsegment op unieke locaties. Over 5 jaar willen wij een gerenommeerde organisatie zijn die concerten organiseert door heel het land.

 


 

Probleemstelling

Rotterdamse poppodia biedt anno 2020 weinig diversiteit aan de experience van een live muziek concert. In hoeverre kan het decontextualiseren van de omgeving en het tijdelijk gebruik maken van een leegstaande locatie hier weer een impuls aan geven?

 

 


 

Communicatie

Social media was ons belangrijkste communicatiemiddel naar de doelgroep toe. Zo hebben wij ervoor gekozen om de stream via Facebook uit te zenden. Dat komt mede omdat er op dit kanaal meer mogelijkheden zijn. Het platform Instagram is gebruikt om de volgers up to date te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de Lockdown sessies. Er is ook veel gecommuniceerd met onze eigen persoonlijke netwerken om zo contacten te leggen met stakeholders. 


 

Stakeholders & partners
Locaties en artiesten 

 

Optreden van Tommy Surf in het trappenhuis van de Willem de Kooning

Hogeschool Rotterdam
Onze eerste interventie vond plaats in het trappenhuis van de Hogeschool. Singer songwriter Tommy Surf heeft hier opgetreden. Een trappenhuis is een erg ongewone plek om een optreden te geven. Hierdoor kwam de decontextualisering goed tot zijn recht. Door de kleine ruimte ontstond er een intieme sfeer en een verhoogde aandacht waardoor de bezoekers even hebben kunnen ontsnappen aan de realiteit. 

Fenix food factory
Tijdens de expositie hebben wij gebruik mogen maken van een deel van de loods. Deze bestond uit twee ruimtes. Om een verrassingseffect te creëren hebben wij de band Gas Giant uit het zicht van de studenten geplaatst. Decontextualiseren stond weer centraal met het event en dit kwam erg goed tot stand. Het publiek werd omver geblazen door de muziek die de band Gas Giant maakte. Niemand verwachtte een rockband op deze unieke locatie.

Kasteel de Wittenburg
Onze eerste livestream werd gehouden in het kasteel. Op deze locatie hadden wij een podium en andere professionele apparatuur tot onze beschikking. Hierdoor konden wij de stream direct naar een hoog niveau tillen. De band Last Decade heeft hier een akoestische set gespeeld. Door de coronacrisis gebeurde er op dat moment niets in het kasteel. LELI heeft hiermee dus invulling aan de leegstand kunnen geven door de inzet van live pop programmering. De reacties op de livestream waren erg positief. Als leerpunt in aanloop naar de volgende stream hebben wij meegenomen dat de live verbinding niet altijd even goed was.    

Centrale Bibliotheek Rotterdam
De Sunny Rays hebben recent een optreden geven in de Rotterdamse bibliotheek. Wij hadden er bewust voor gekozen om hier geen live stream van uit te zenden. Zoals eerder genoemd, is dit het leerpunt geweest die wij tijdens onze eind uitvoer wilde meenemen. Daarom is de sessie vooraf opgenomen. Om onze tweede Lockdown Sessie te professionaliseren, is ervoor gekozen om te filmen vanuit verschillende camerahoeken. Ook is er meer gefilmd van de locatie zelf zodat de kijkers echt het gevoel van de bieb mee zouden krijgen. Wederom heeft bij dit optreden decontextualisering een grote rol gespeeld. Gewoonlijk is het erg stil in een bibliotheek terwijl er nu een band speelde in het op dat moment leegstaande pand.  

 


 

Impact op beleid

Vanwege het huidige beleid is het niet mogelijk om evenementen te organiseren. Toch hebben wij met inachtneming van de regels Lockdown sessies kunnen neerzetten op unieke locaties in Rotterdam en Den Haag. De meeste impact in gecreëerd tijdens onze laatste samenwerking met de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Zij hebben namelijk aangegeven dat zij openstaan voor een samenwerking met de Willem de Kooning Academie. Zo ziet de bibliotheek graag dat er meer studenten gebruik maken van hun locatie. Zij willen graag hun bijdragen leveren aan de projecten van onze studenten. Hierin zijn wij als LELI de koploper geweest en hebben als tussenpersoon kunnen fungeren om deze samenwerking tussen de bibliotheek en de hogeschool tot stand te laten komen.

 

 


 

Legacy

In de afgelopen tijd hebben wij mogen samenwerken met diverse artiesten en bijzondere locaties. Hierin hebben wij telkens live muziek geprogrammeerd op unieke en leegstaande plekken. Wij willen dit werk graag voortzetten door nog meer live sessies te organiseren. In de toekomst kan LELI wellicht weer terug naar het ‘offline concept’. Onze grootste droom hierin is om een hele diverse programming neer te zetten waarin alle bezoekers zich welkom zullen voelen. Dit alles uiteraard bij een toffe leegstaande locatie met als uitgangspunt dat er een kaartverkoop aan dit evenement voorafgaat. Hiermee zal onze missie meer dan geslaagd zijn.