Light Up!

Light Up!

Live at https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MWQ2MTMyYjYtNjYyZC00ZGE2LTgxMzItNWMzZDQwY2ZhODhm%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ca6fbace-7cba-4d53-8681-a06284f7ff46%22%2c%22Oid%22%3a%22643a5c4f-682a-4cfc-bf04-252f33b35947%22%7d
Jordi Schipper, Luna Verdonk, Shanice van der Voort

Wij zijn Shanice, Luna en Jordi. Light Up!

Wij zien een stad met veel mogelijkheden waar veel activiteiten plaats vinden. Echter zien wij dat mensen bepaalde stukken van de stad vermijden omdat ze hier nare ervaringen bij hebben en ze hier dus liever (in het donker) niet meer komen.

Schijn samen met ons naar een veiligere omgeving! 
 
De positionering  van Light Up is gebaseerd op een ontspannende veiligheidservaring doormiddel van lichtsfeer en het creëren van bewustwording bij de burger. De locaties worden gedeeld op Instagram. Er worden feitelijke mededelingen gepost en er wordt gezorgd voor interactie om zo de betrokkenheid en bewustwording van onveiligheden en het maken van meldingen te stimuleren.


Dit kan zijn overlast, hangjongeren, dealers, negatief nieuws, rommel of andere negatieve ervaringen in Zuiderpark. Door QR-Codes te plaatsen op locaties kunnen de burgers deze scannen.  
De QR-code is gekoppeld aan de website genaamd ‘’Www.Meldpunt010.nl’’. Je kunt zowel je naam er bij plaatsen als anoniem. Light up krijgen dan de meldingen door die gemonitord kunnen worden. Deze kunnen we door spelen aan de gemeente en een co creatie vormen zodat deze onveilige ervaringen worden opgelost.

Door een nieuwe positieve ervaring te creëren voor iedereen. Door het stimuleren van het maken van meldingen maken we met elkaars hulp samen een betere leef omgeving. 

Voor de verschillende uitvoeren die wij hebben gedaan zijn we begonnen met het kijken naar wat nou eigenlijk het probleem is. Hier zijn wij achter gekomen door een ronde te maken op de desbetreffende locatie: Zuiderpark Rotterdam. Hierbij troffen wij dingen aan zoals het missen van lantaarnpalen, de vervuiling door middel van blikjes alcohol, sigaretten en joints. En zo ook het missen van controle door verschillende autoriteiten, het missen van meerdere camera’s en de overlast die erg merkbaar is voor omwonenden en de tuinvereniging.

Wij zijn erachter gekomen dat zelfs de mensen die direct in de omgeving wonen liever niet door het park lopen. Zo geven zij ook aan dat zij hun kinderen laten omfietsen zodat zij niet door het Zuiderpark hoeven te gaan. Veel mensen lopen ’s avonds niet in het Zuiderpark omdat er vrijwel geen verlichting is op bepaalde plekken. Mensen voelen zich al gauw onprettig daardoor en lopen liever een rondje door de wijk.

Door te spreken met voorbijgangers is het echt gebleken dat het ook daadwerkelijk waar is wat er op internet rondgaat en wat uit ons desk- en fieldresearch is gekomen.

Wij hebben gezien dat het dan ook tijdens de uitvoer erg rustig was in het park in vergelijking tot wanneer wij arriveerden. Zodra er enige schemering ontstaat trekken veel mensen al weg en zijn er nauwelijks mensen, behalve eigenlijk wat meer mensen in groepsverband.

 

Nu wilden wij er verandering in brengen en hebben we ervoor gezorgd dat sommige van die onverlichte stukken bos werden verlicht. Hiervoor is gebruik gemaakt van verschillende materialen om dit voor elkaar te krijgen. Mede door het gebruik van licht kwamen meerdere mensen toch langs de desbetreffende route.

 

Wij geloven ook dat verlichting veel met een mens kan doen en dat het het gevoel van veiligheid meer stimuleert.