DIEP Rotterdam

DIEP Rotterdam

Live at
Seren Gort, Aldo Broere, Lisa Bal

DIEP Rotterdam

SHOWCASE
Microsoft Teams meeting
Join on your computer or mobile app
Click here to join the meeting

Wij zijn DIEP. DIEP staat voor Diversiteit, Inspiratie, Expressie en Plezier. Dit zijn de waarden van ons als organisatie en de waarden van de nacht. Wij zien en geloven dat de nacht veel meer is dan mensen denken. De pandemie is het uitgangspunt geweest voor ons om op te komen voor de nachtcultuur van Rotterdam. De nachtcultuur heeft altijd op het randje geleefd maar door de pandemie is de emmer overgelopen.

Nachtcultuur is immaterieel erfgoed, dat dreigt verloren te gaan door COVID-19 en de daaropvolgende maatregelen. Het nachtleven heeft namelijk sinds maart 2020 100% omzetverlies genoteerd. De algemene steunmaatregelen vanuit het Rijk zijn niet toereikend gebleken. Hierdoor is helaas een groot deel van de organisaties die de Rotterdamse nacht maken op dit moment technisch failliet. Wij gaan enkele kanten belichten van dit sociaal- maatschappelijk probleem door middel van een 4-delige documentaireserie. Dit versterken wij door middel van onder andere livestream, blog en panelgesprekken. Hiernaast is onze samenwerkingspartner N8W8 die ons project ondersteunt.

Bewegend beeld spreekt tot de verbeelding, roept emoties op en zet mensen aan het denken. Daarbij is het een zeer corona-proof wijze van cultuur produceren en consumeren, wat niet onbelangrijk is in deze tijd. Samen met enkele toonaangevende Rotterdamse geleerden, gedupeerden en ervaringsdeskundigen bespreken we onder andere, maar niet alleen, de volgende thema’s:

Culturele identiteit van Rotterdam
Zelfexpressie in de nacht
De sociale waarde van de nacht
De toekomst en transitie van nachtleven in Rotterdam

Haalbaarheid programma
Op 31 mei beginnen wij met onze eerste video. Na lange tijd voorbereiding wordt deze dan eindelijk geshoot. Na deze deadline gaat alles erg snel verlopen en willen we dan ook binnen anderhalve maand alle 4 de video’s geschoten hebben. 
Dit plan is realistisch omdat er een maanden voorbereiding in heeft gezeten waarbij er een groot is opgebouwd en een sponsor is geregeld om dit project tot stand te brengen.

Impacteffect beleid Rotterdam
Wij gaan van het Cultuurplan last hebben omdat wij door de gemeente niet worden gezien als een culturele organisatie die iets toevoegt aan de stad maar hier kunnen wij ook van profiteren. Wij gaan duidelijk maken dat de nachtcultuur ook onder het woord cultuur valt en dus niet meer buiten de boot kan vallen als het gaat over het Cultuurplan en hun subsidies.

Daarnaast komt er door ons project meer aandacht voor de waarden van de nachtcultuur. Welke belangrijke rol het heeft in de cultuursector ook in vergelijking tot de dagcultuur. Wij gaan met dit project laten zien dat de nachtcultuur al erg divers en inclusief is maar dat dit natuurlijk altijd open staat voor ontwikkelingen. Hierbij is wel de steun van de gemeente nodig waarbij het van belang is dat de gemeente deze cultuur ook gaat zien door middel van onze documentaire campagne.

Financiële aanzet
Wij gaan dit project van onze organisatie financieren door mee te doen met Pitcher Perfect en hier €10.000 voor de nacht op te halen. Hiermee kunnen wij alle onderdelen van ons project beter ondersteunen en mooier maken.
Mocht de Pitcher Perfect anders lopen dan wij hoopten, hebben we ook aan andere opties gedacht. We kunnen namelijk alsnog 2 mooie video’s maken als er geen budget is.

Partners
N8W8
DESPAAP
Jan Akkerman
Kaaps
Filmlocatie
WORM
MONO

Volg ons ook op Insta:
@DIEP_Rotterdam