De Veilige Nacht Rotterdam

De Veilige Nacht Rotterdam

Live at https://www.instagram.com/deveiligenacht.rdam/
Jill Aartsen, Anouk Bol, Jara Tees & Kai-Arne Poot

Wie zijn wij?



 

Aanleiding
Als team hadden wij besloten om ons te richten op het Rotterdamse nachtleven. Na onderzoek naar dit nachtleven stuitte wij op het probleem dat een te groot aandeel van de deelnemers aan de nacht een onveiligheidsgevoel kent. Dat deed ons besluiten om ons hierop te focussen, zodat wij dit probleem kunnen aanpakken. Hieruit ontstond ons vraagstuk: ‘hoe kunnen wij het Rotterdamse nachtleven veiliger maken, zonder dat wij uitstralen en werken vanuit een houding dat het alleen maar onveilig is.  Wij zien namelijk in dat het Rotterdamse nachtleven een positieve bijdrage levert aan je algemene ontwikkeling, maar hierbij moet je je wel veilig kunnen voelen. Met onze organisatie De Veilige Nacht Rotterdam hebben wij ons afgelopen jaar ingezet om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het veiligheidsgevoel van de deelnemers aan de nacht. Dit deden wij middels campagnes, waarbij wij bewustzijn creëerde bij de deelnemers aan de nacht. Vanuit De Veilige Nacht hebben wij een missie en visie:

Missie:
De Veilige Nacht draagt bij aan het verbeteren en ontwikkelen van een veiligere Rotterdamse nacht. Wij zijn een actiegroep die met behulp van verschillende samenwerkingen campagnes voert en evenement organiseert welke het veiligheidsgevoel van de deelnemers van de nacht vergroten. Tijdens deze campagnes zal De Veilige Nacht fysiek aanwezig zijn inde uitgaansgebieden. De Veilige Nacht beperkt zich door het online platform niet alleen tot de nacht.

Visie:
De Veilige Nacht wil in 2025 de doelen verder gaan uitrollen door middel van het inzetten van een Nachtstadhuis. Dit Nachtstadhuis zal er zijn voor iedere deelnemer van de Rotterdamse nacht die behoefte heeft aan een van onze diensten en producten. Wij streven naar het verminderen van het onveiligheidsgevoel van de deelnemer in het Rotterdamse nachtleven.

Impact
Met onze drie feesten hebben wij een community gevormd die zich bewust is van en zich inzet voor een veiligere nacht. Door middel van deze feesten hebben wij ons als organisatie zichtbaar gemaakt voor de buitenwereld. Dit heeft er toe geleidt dat wij nu benaderd worden door andere organisaties, waardoor een feest met 700+ bezoekers, voor eventuele samenwerkingen. Middels onze Instagram en Facebook hebben wij een groot bereik gegenereerd. Dit heeft ons erg geholpen bij de ontwikkeling van onze organisatie en de communicatie naar de doelgroep. Hieronder een aantal gegevens van het bereik wat wij met onze Instagram en Facebook hebben gegenereerd:

Volg onze Instagram @deveiligenacht.rdam voor verdere ontwikkelingen. 

Samenwerkingen

Weelde
Bij Weelde mogen we drie evenementen neerzetten. Dit is gekomen door Anouk. Anouk had contact met Luuk van der Heijden. Hij loopt stage bij Weelde en was benieuwd naar ons project. Hij vroeg of wij evenementen wouden organiseren bij Weelde en hier zijn we meteen mee aan de slag gegaan. Weelde is een culturele vrijplaats met programmeringen over de hele week. Wij hebben drie donderdagen beschikbaar gekregen om te programmeren. Met de evenementen willen we een sociale controle en een veilige uitgaansomgeving creëren. De tijden zijn van 18:00/01:00, dit zijn fijne tijden. Inmiddels hebben we twee evenementen gehad en is vanavond ons laatste evenement. We kijken terug op twee succesvolle edities met elk 200 bezoekers.

Stichting Veilige Steden 
De horecastewards van SVS beschikken over ruime ervaring en skills op het gebied van gastheerschap en het de-escalerend optreden bij onder andere beginnende opstootjes of het bekende duw- en trekwerk voor de ingangen van de horecagelegenheden. Wij hebben de gelegenheid gekregen om een avond mee te lopen met de horecastewards in Rotterdam om op deze manier een beeld te krijgen van hun werkzaamheden en hun positieve bijdrage aan de veiligheid van het nachtleven. Dit aanbod hebben wij met beide handen aangegrepen en zijn hierdoor tot veel inzichten gekomen.

Merlijn Poolman 
Onze inspiratie van het Nachtstadhuis is ontstaan door Merlijn Poolman. Merlijn Poolman is de Nachtburgemeester van Groningen en bedenker van het Nachtstadhuis Groningen. Na een meeting met Merlijn hebben wij toestemming gekregen om het Nachtstadhuis in Rotterdam te ontwikkelen en om te vormen naar het bij Rotterdam passende Nachtstadhuis.  

Thys Boer
Samen met Thys Boer hebben wij meerdere malen gezeten om het te hebben over onze organisatie en hoe dat zou passen binnen het Rotterdamse nachtleven. Thys is onze sparringpartner geworden die met zijn vele ervaring en inzichten ons kan voorzien van professioneel advies.

Roffa Archive 
Roffa Archive is bezig met het vastleggen van hoe kostbaar en mooi het Rotterdamse nachtleven is. Zij hebben tijdens onze evenementen hun werk geëxposeerd van het nachtleven. Alle beelden zijn analoog geschoten en waren te zien tijdens deze avonden. Ook zijn de bezoekers d.m.v. interactieve kunstwerken betrokken bij hen werk en ook bezig waren met de veiligheid omtrent het nachtleven.

Gemeente Rotterdam 

Gedurende het project zijn wij ook in gesprek geweest met de Gemeente Rotterdam. Hier hadden wij een gesprek met Lieke Voncken, hoofd directie veiligheid. Dit was een zeer positief en waardevol gesprek, waarbij er vanuit de Gemeente Rotterdam lovende woorden werden gesproken over samenwerkingen en mogelijkheden binnen de gemeente. Echter hebben wij gemerkt dat het contact onderhouden met de Gemeente Rotterdam een moeilijk onderdeel is. Hieruit hebben wij ook geleerd dat het van belang is dat je niet te lang blijft wachten/te veel afhankelijk wordt van een eventuele stakeholder. Zorg dat je meerdere opties hebt en sta niet stil, blijf zoeken naar andere opties. Dat brengt je verder dan wachten, wachten en nog eens wachten! 

Berlijn

Tijdens de Berlijn reis mochten wij langskomen bij de Awareness Akademie. Dit is een organisatie die zich inzet voor een veilige clubculture. De focus ligt hierbij op het tegen gaan van discriminatie en ze zijn actief aan het werk om geweld en exclusion binnen clubs tegen te gaan.The Awareness Akademie is onderdeel van de Clubcommission. Dit is een overkoepelende organisatie zich op verschillende manieren inzet voor de clubcultuur in Berlijn. We hebben gepraat met Katharin Ahrend en haar team. Katharin is Head of Awareness Akademie / Awareness & Diversity Department of the Clubcommission. Zij en haar team zullen ons mee nemen met verhalen over de clubcultuur van Berlijn, hoe het staat met de veiligheid binnen de clubcultuur en er is een mogelijkheid zijn om vragen te stellen over The Awareness Academie!

Evenementen

Het nieuwe festament

Het nachtleven is twee jaar lang dicht geweest. Hierbij gingen vele jongeren weer voor het eerst uit. Daarom wilde wij bij dit feest benadrukken hoe je (ook alweer) uitgaat. Tijdens dit feest hebben wij de 10 geboden van de Rotterdamse nacht tentoongesteld. Daarnaast hebben wij door middel van interactie met de bezoekers hen betrokken bij de geboden van de Rotterdamse nacht. Naast de interactie is er bewustzijn gecreëerd bij de bezoekers.

Heilige Danszone

Met dit evenement genaamd ‘De Heilige Danszone’ willen wij de waarden van het Rotterdamse nachtleven benadrukken. Dit doen wij middels het feest en een aantal punten die op het feest zichtbaar terugkomen. Dit zijn: een safespace, aanspreekpunten, de 10 geboden van de nacht en onze ‘no space for…’ borden. Middels deze acties willen wij een veilige feestomgeving creëren, waarin de community nog dichter naar elkaar zal groeien. 

 

De Veilige Nacht Presents: Het Nachtstadhuis

Tijdens de laatste editie van ons evenement willen we graag het Nachtstadhuis terug laten komen. Hier zijn we in de eerste periode mee begonnen. Het Nachtstadhuis gaat verschillende diensten aanbieden. Tijdens het evenement hebben we een kleine pop up met uitleg en producten. Hiernaast willen we graag een safe space creëren tijdens het evenement. Om een goed beeld te krijgen van de behoeften van onze bezoekers gaan we een stemsysteem maken. We hebben verschillende bakjes waar je een Skittle in kan achterlaten. Met deze antwoorden willen we graag verder uitwerken hoe we de toekomst van het Nachtstadhuis voor ons zien. 

Toekomst 

Ieder van ons heeft een enorm grote passie voor dit project opgebouwd. Ook gaat het nu echt lopen, we worden gevraagd voor verschillende feesten die partijen geven om de veiligheid te waarborgen. Dit hadden we vanaf het begin niet durven dromen. Om deze reden willen wij erg graag door met de Veilige Nacht Rotterdam. Vanavond komt na een reeks van drie evenementen een einde aan de evenementen in Weelde. Graag gaan wij nog in gesprek om te bespreken of we een grote reünie editie kunnen houden met onze community. Dit lijkt ons erg leuk en waardevol om te organiseren. Ook gaan wij als team kijken naar de ontwikkeling van ons Awareness team, zodat wij ingehuurd/ingezet kunnen worden op feesten om de veiligheid/de sfeer te waarborgen. Dit is namelijk ook wat wij gaan testen in juli op twee evenementen waar wij voor zijn gevraagd. Tijdens de Plusweken gaan we bekijken welke plek wij de Veilige Nacht geven tijdens de stageperiodes die eraan komen in het derde jaar. Hiervoor gaan we nog een keer met Thys Boer in gesprek over de vorderingen van de Veilige Nacht. Ook hebben we nog een nachtbezoek gepland staan bij Stichting Veilige Steden. We mogen deze keer meelopen in de jasjes en zijn benieuwd naar de reacties van de bezoekers hierop. 

Contact

Ben je geïnteresseerd in onze werkzaamheden en zou je meer willen weten, neem dan contact op!

Instagram: @deveiligenacht.rdam

Gmail: deveiligenacht@gmail.com

Wij streven ernaar binnen drie werkdagen te reageren!