Collaboration Station

Collaboration Station

Live at https://www.instagram.com/collaborationstation.wdka/
Marit Zeegers

Hey! Ik ben Bob en ik help jou met samenwerkingen opzetten samen met studenten van de Willem de Kooning Academie.

 

Nee nu even serieus. Ik ben Marit en ik zet me sinds het begin van het jaar in voor de organisatie Collaboration Station. CS maakt zich hard voor het stimuleren van samenwerkingen binnen de school en helpt studenten met het gemakkelijker connecties leggen met andere studenten.

 

Het concept is ontstaan nadat ik erachter kwam dat er een grote behoefte is aan samenwerking binnen de school. Dit is onder andere te zien aan de grote hoeveelheid posters die binnen de school hangen. Ik ben nu al een aantal maanden bezig met zaadjes planten binnen de school door met veel mensen te praten, kleine events te organiseren en mijn gezicht veel te laten zien op plekken. Hierdoor heb ik veel mensen kennis laten maken met het feit dat ik een groot netwerk binnen de school heb en ik hen kan helpen met het in contact komen met de missende factor binnen hun projecten. Denk hierbij aan een Leisure student die een fotograaf nodig heeft. Of een spatial student die een leisure student nodig heeft met het opzetten van een belevenisomgeving. Ik ben aan de slag gegaan met het vraagstuk: Hoe stimuleer ik samenwerking binnen de academie en zorg ik ervoor dat er waardevolle connecties onder studenten ontstaan? Lees meer over hoe en waarom hieronder!

 

Mijn visie:

Ik zie graag dat creatievelingen in Rotterdam serieus genomen worden binnen hun vakgebied en hier eerlijk betaald voor worden. Ook is het belangrijk dat zij zichzelf wegwijs kunnen maken in de creatieve industrie en de drempel voor het toetreden van de creatieve industrie lager en toegankelijker wordt door het vroegtijdig leggen van belangrijke connecties.

 

Mijn missie:

Ik wil studenten van de WDKA stimuleren met het op de markt zetten van hun producten en diensten door ze onder andere hulp te bieden op het gebied van netwerken en het belang daarvan. Daarbij is het voor mij ook belangrijk dat ze niet alleen contacten met bedrijven, maar ook met mede creatievelingen opbouwen. Het uiteindelijke doel is een creatief collectief opgericht te hebben waarin bedrijven en andere belanghebbenden mij kunnen benaderen en dat ik geen laatste maar eerste redmiddel ben.

 

In de loop van de tijd heb ik een aantal stappen ondernomen om te komen waar ik nu ben!

 

De allereerste keer dat de school kennis heeft kunnen maken met Collaboration Station, was toen het bord in de school werd gezet. Het doel van dit bord was om een verzamelplek te maken waar studenten hun posters op konden hangen. Binnen de academie hangen er op elke muur posters met een vraag erop. Dit kan zijn “ik ben op zoek naar een fotograaf.” Of “Ik ben op zoek naar acteurs.” Etc. Om deze vraag overzichtelijker te maken is een plek waar alles samen komt fijn voor studenten. Los van dat het een leuke interventie was om uit te denken, was het ook erg leerzaam om te zien hoe je jezelf wegwijs maakt binnen de school om bijvoorbeeld de lasermachine te gebruiken.

Het eerste event van Collaboration Station heeft plaatsgevonden in de schoolkantine. Dit was een event waarbij conversatie gestart moest worden tussen studenten die elkaar nog niet kenden, maar ook samenwerking moest stimuleren. Om dit doel te bereiken hebben wij tafels ingepakt met blanco papier en daar heel veel stiften opgelegd. Op dit papier stond de tekst “finish eachothers drawings”. Dit werkte goed en er zijn veel nieuwe connecties gelegd onder studenten. Los van dat studenten onderling in gesprek raakte, heb ik ook een aantal waardevolle connecties gelegd met studenten. Ook heb ik iedereen zijn e-mail laten opschrijven als zij geïnteresseerd waren in mijn concept.

Als laatste grote event heb ik een workshop georganiseerd voor studenten. Het doel van deze workshop was om ervoor te zorgen dat studenten zouden leren hoe zij moesten netwerken, maar tegelijkertijd ook kennis maken met andere studenten. Deze workshop is ontwikkeld in samenwerking met Constanze Endenbrug. Hij bestond uit 3 delen waarbij studenten eerst hun eigen netwerk in kaart moesten brengen en daarna leerden hoe zij hun netwerk moesten uitbreiden. Aan deze workshop heb ik een positief gevoel overgehouden. Er zijn een tiental mensen gekomen, die ieder erg enthousiast participeerde en ook hun eerlijke feedback durfde te geven na afloop.

Wat betreft branding heb ik dit in samenwerking gedaan met een graphic designer die ik heb gevonden via mijn eigen bord! Ik heb door een goed gesprek met haar en mijn visie te delen haar een beeld gegeven van de sfeer die mijn organisatie moest afgeven. Ik heb haar op goed vertrouwen zelf de vrijheid gegeven om een stijl te ontwerpen. Dit natuurlijk allemaal tegen een eerlijke betaling.

 

Zie hieronder alle dingen die zij heeft ontworpen:

Ik ben uiteindelijk gegaan voor de zwart witte stijl en het kleine potloodje is mijn mascotte geworden! Meet Bob.

Ook hebben we als onderdeel van de branding tasjes bedrukt met ons logo erop. Dit om een tastbaar element aan het project toe te voegen.

Toekomstvisie:

Voor nu ben ik nog in gesprek met Miriam Bestebreurtje over een mogelijke samenwerking met school. Zij heeft aangegeven mijn project te steunen, maar had nog meer concrete ideeën nodig om mij te kunnen helpen. Ik ga contact leggen met alle hoofden van de opleidingen zodat ik een map vol met studenten van de academie kan maken. Hiermee wil ik bereiken dat een bedrijf of andere student op mij af kan stappen en ik binnen 2 werkdagen minstens 3 artiesten aan hen voor kan stellen.

Ik ben zeker van plan om door te gaan met Collaboration Station, maar wel in een beetje een andere vorm. Ik merk zelf dat ik erg enthousiast word van produceren en programmeren. Op de manier hoe het station nu in elkaar zit is daar weinig tot geen ruimte voor. Hier moet ik goed over nadenken want ik wil wel dat mijn intrinsieke motivatie om aan dit project te zitten groot genoeg blijft.

 

Samenwerken of meer weten?

1005620@hr.nl

Of

IG: @collaborationstation.wdka