What´sUpToDate!?

What´sUpToDate!?

Live at https://www.instagram.com/whatsuptodate/
Jasmijn de Groot, Baek Hyun Keus, Eveline Verhage, Jeroen Heikamp en Asmara van der Werff

WELKOM BIJ WHAT’SUPTODATE!?

Wie zijn wij?

Wij zijn een diverse groep studenten die bij elkaar is gekomen in eerste instantie met een liefde voor de kunst en cultuursector. Hieruit hebben wij een concept ontwikkeld wat wij verder hebben gebracht naar het na pandemie leven. We willen jongeren weer op een leuke manier kennis laten maken met het date leven. Mensen hebben zo lang binnen gezeten dat ze het toch verleerd zijn. Wij proberen ze daarbij een hand te helpen. Maar is daten dan alleen om de liefde te vinden? Nee, wij vinden van niet. Bij onze evenementen willen we ook juist vriendschappen stimuleren. Met effect, want er zijn na onze evenementen meerdere vriendschappen ontstaan. Hoe dat allemaal is gekomen zal je later meer over lezen. Maar tot slot nog een kleine introductie per teamlid:

  • Asmara: “Ik ben niet iemand die zomaar opgeeft en overal voor gaat. Ik vind het leuk om te volleyballen, naar voetbalwedstrijden en musicals te gaan. Ook vind ik het leuk om andere steden te bezoeken. Ik geloof in; als je iets graag wilt en je gaat ervoor, dat het je dan ook gaat lukken!”
  • Baek: “Ik geniet het meest van relaxen en een filmpje kijken. Maar vergis je niet, ik houd van nieuwe activiteiten proberen. Ik ben van mening dat, zolang je met de juiste mensen bent, alles leuk kan zijn!”
  • Eveline: “Ik heb een druk leven dat ik zoveel mogelijk vul door leuke dingen te doen met leuke mensen. Je kan me regelmatig tegenkomen op het terras, in een club, in een museum, bij de kringloop of gewoon thuis op de bank met een kop thee… Af en toe rust nemen vind ik namelijk ook erg belangrijk!”
  • Jasmijn: “Gekke impulsieve dingen doen is waar ik het meest van houd, maar toch met een duidelijke planning, snap je? Ik dans graag en ga op avontuur uit. I’m always ready for the next step!”
  • Jeroen: “Ik ben een gezellig drukke jongen. In het weekend kan je mij vaak vinden op een sociaal evenement. Ik houd van socializen en mensen leren kennen. Maar ik kan ook goed genieten van mijn rust. Soms even niks doen en thuiszitten doe ik net zo graag!”

Samen hebben wij de organisatie What’sUpToDate!? opgezet.

Vraagstuk

‘Hoe maken we het vormen van nieuwe connecties leuker en interessanter voor jongeren in de leeftijdscategorie 20-30 jaar zonder dat ‘vleeskeuring’ een grote rol speelt.’

Aanleiding What’sUpToDate!?

Wij begonnen met ons onderzoek. Dankzij verschillende voorafgaande onderzoeken en het lezen van nieuwsartikelen kwamen wij erachter dat de jongere doelgroep in de tijden van Corona het erg moeilijk heeft gehad op sociaal gebied. Er was eenzaamheid, onzekerheid, een aantal mentale problemen dankzij het weinige contact en is er sprake van FODA. Fear of dating again.

Deze angst is zeer begrijpelijk. Maar hoe kunnen wij deze angst weghalen?

Door verder onderzoek te doen zijn wij gaan kijken naar de wensen. Wat zoekt de doelgroep bij ontmoetingen, wat doen zij graag en wat juist niet? Zo hebben wij een keuze kunnen maken in hoe wij het uit willen voeren.

Missie, Visie en Impact

Missie:

What’sUpToDate!? zet zich in om het dateleven voor de doelgroep jongeren tussen de leeftijdscategorie 20 en 30 jaar oud spannender te maken. Dit gaan wij doen door blind-speeddates te organiseren met spelelementen op unieke locaties om de standaard dates tegen te gaan. Er zijn veel meer manieren om elkaar te leren kennen dan alleen gebaseerd op uiterlijk, met What’sUpToDate!? laten we mensen kennis maken met het innerlijk voordat ze iemands uiterlijk zien. En dit op een toffe locatie die buiten de ‘standaard’ valt, als bijvoorbeeld een restaurant of de bioscoop.

 Visie:

Wij zijn een organisatie die meedenkt met onder andere de sociale vaardigheden van de jongeren van nu. Nu dat het einde hopelijk nadert van de coronatijd, gaat het dateleven ook weer makkelijker worden. Je sociale vaardigheden worden als jongeren dus aardig op de proef gesteld na ruim twee jaar thuisgezeten te moeten hebben. Wij willen hierin een helpende hand bieden doormiddel van onze blind-speed-date events. Wij geloven in innovatie en creativiteit in het dateleven.

 Impact:

What’sUpToDate!? wil impact maken op het dateleven van jongeren door blind-speeddate events te organiseren op unieke locaties waarbij emotionele aantrekkingskracht centraal staat. Door de corona periode waarbij je een lange tijd veel thuis hebt gezeten kunnen we begrijpen dat het weer even wennen is om nieuwe mensen te leren kennen in een sociale omgeving. Wij willen de doelgroep een helpende hand hierin bieden en laten inzien dat in tegenstelling tot online daten er ook eerst een connectie kan worden gevormd op basis van innerlijk, voordat er kan worden beoordeeld op uiterlijk. Om het succes zoveel mogelijk te garanderen hosten wij deze events op een unieke locatie en/ of met een unieke activiteit. Ook kunnen hier spelelementen aan vastzitten. Zo hopen wij dat elke deelnemer kennis maakt met een nieuwe of alternatieve ervaring.

Concept

Concept

What’sUpToDate!? bestaat uit drie fases. De blind-speed-date fase, die ‘reveal’ fase en de vrije fase. Aan de hand van de locatie van het event maken wij een bijpassend conceptplan en draaiboek.

Fase 1

Fase 1 zal bestaan uit de blind-speeddate. Dit houdt in dat de singles elkaar gaan spreken, terwijl er ook spelelementen verbonden zijn. De deelnemers krijgen 10-15 minuten de tijd om elkaar te leren kennen, soms kan je zien wie er tegenover je zit, maar soms ook niet. Elke deelnemer zal een aantal keer wisselen van gesprekspartner totdat fase 2 begint. Tijdens de dating rondes zullen wij er bij zijn en het tempo van de dates aangeven. Met een bel o.i.d. zullen wij aangeven wanneer een ronde is gestart en wanneer de deelnemers mogen doordraaien.

Fase 2

In fase 2 laten we de deelnemers los. Je krijgt nu ook de kans om mensen te spreken die je misschien niet hebt kunnen spreken, of wat langer te praten met iemand waarmee je een klik voelde tijdens het daten. In deze fase zal er een passende activiteit plaatsvinden bij de locatie. In het geval van Comedy Club Haug kan dit bijvoorbeeld een open-mic avond of stand up comedy show zijn die de deelnemers bijwonen.

Fase 3

Na afloop is er een vrije fase waarin de singels kunnen doen wat ze willen. Ze zijn nu vrij om (indien aangeboden door locatie) te blijven plakken, na te zitten, drankje of hapje te doen en nog gesprekken te voeren waar zij behoefte aan hebben. Deelnemers kunnen natuurlijk ook gewoon naar huis gaan. We geven de deelnemers bij vertrek een matchkaart waarop ze kunnen invullen met welke mensen ze een klik hadden. Op basis van de antwoorden zullen wij de deelnemers een e-mail sturen met daarin de matches die ze hebben gevormd. We bieden ze hierdoor de mogelijkheid om contactgegevens uit te wisselen en zelfstandig te kijken wat voor connectie het duo heeft.

Logo & Huisstijl

Event benodigdheden

Geblindeerde Brillen

Als de deelnemers deze brillen opzetten zien ze niet wie er tegenover hen zitten. Het blind-daten komt hier dus echt tot leven!

IJsbreker kaartjes

Valt het gesprek even stil? Op elke tafel liggen ijsbrekerkaartjes om het gesprek op gang te houden.

Matchkaarten

De deelnemers kunnen de namen van de mensen met wie ze een klik hadden opschrijven op hun matchkaart. Is er een match? Dan krijgen de deelnemers elkaar contact gegevens opgestuurd.

 

 

Events

What’sUpToDate!? in het Maritiem Museum (cancelled)

We hebben eerder een event proberen neer te zetten met Het Maritiem Museum. De samenwerking ging goed, alles was geregeld, maar door de coronamaatregelen moesten we dit helaas afblazen. Toen we de samenwerking na de Lockdown weer hadden opgepakt ging de communicatie een stuk moeizamer. Het concept was rond, maar omdat we geen goeie afspraken konden maken hebben we de samenwerking stopgezet.

Het Park

We hebben ons concept voor het eerst getest in Het Park. Met een doek tussen twee bomen als scheidingslijn hebben we vreemden met elkaar laten praten zonder dat ze elkaar konden zien. Na het blind-speeddaten mochten de deelnemers samen badmintonnen om elkaar beter te leren kennen. Voor dit event hadden we geen deelnemers geregeld. Iedereen die mee heeft gedaan hebben we aangesproken op straat.

Mooie Boules

Op 2 mei 2022 organiseerde wij ons eerste officiële event in Mooie Boules Rotterdam. Mooie Boules is een jeu de boules café waar je kan eten, drinken, feesten, karaoke kan zingen en niet te vergeten, jeu de boulen. Dit was de perfecte locatie voor ons eerste event. Het is laagdrempelig, de setting is uniek, er is een goeie activiteit die eraan gekoppeld kan worden en het is er gewoon extreem gezellig. Bij dit event hebben we onder andere het ‘blind-daten’ getest. Om deze reden droegen de deelnemers in elke ronde een geblindeerde bril.

       

Aftermovie: https://www.instagram.com/p/CdIeceNjpae/

Comedy Club Haug (NL-editie)

Op 27 mei 2022 hebben we een event georganiseerd bij Comedy Club Haug. Ons event zat gekoppeld aan ‘Best of Comedy’, een show die Haug elke vrijdag organiseert met professionele Nederlandse comedians en opkomend talent. De deelnemers betaalde €12,50 voor het speeddaten en de comedy show. We hebben veel geleerd van ons vorige event bij Mooie Boules. Om deze reden droegen de deelemers niet meer elke ronde een bril, maar werden de brillen gebruikt in een verassingsronde waarbij de deelnemers 4 minuten met iemand moeten praten met bril en daarna het gesprek nog 4 minuten moesten voortzetten zonder bril.

Aftermovie: https://www.instagram.com/p/CeLbJNoDVwJ/

Comedy Club Haug (EN-editie)

Het plan was om naast de Nederlandse editie, ook een internationale editie te organiseren in Comedy Club Haug. Dit moest een speed-date event worden gekoppeld aan een Engelse open mic show. We hebben het event helaas moeten afzeggen omdat we te weinig deelnemers hebben kunnen werven en ook omdat er een aantal zieken waren.

Hoe nu verder?

Met onze events hebben we bijgedragen aan de sociale vaardigheden van jongeren en daarmee hebben we bereikt dat de stap voor jongeren nu minder groot is om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast hebben we ook bereikt dat je iemand niet gelijk beoordeeld op zijn/haar uiterlijk, maar kijkt naar iemands innerlijk en aan de hand daarvan erachter komt of die persoon bij jou past. Wij hopen in de toekomst dat de meeste jongeren anders naar elkaar gaan kijken en inzien dat je op heel veel verschillende plekken nieuwe mensen kan leren kennen.

Voor nu zetten we een punt achter What’sUpToDate!?, omdat we ons gaan focussen op het derde jaar. Dit wil niet betekenen dat What’sUpToDate!? definitief stopt. Zo houden wij altijd de mogelijkheid open om in de toekomst meerdere edities uit te voeren en wellicht over te dragen aan een andere organisatie in Rotterdam. Op ons Instagramaccount hebben we aan onze volgers doormiddel van een post laten weten dat What’sUpToDate!? voor nu stopt, maar dat ze ons altijd een bericht kunnen sturen als ze vragen of hulp nodig hebben om nieuwe mensen te ontmoeten.

Contactgegevens

What’sUpToDate!? is te vinden en te bereiken op Instagram, Facebook en e-mail. Als u vragen heeft of geïnteresseerd bent in de organisatie kunt u altijd een bericht sturen naar één van de onderstaande kanalen!

Instagram: https://www.instagram.com/whatsuptodate/

Facebook: https://www.facebook.com/Whats-Up-To-Date-109709371552673

Gmail: cultuurkunstwdka@gmail.com 

 

Wij kijken met een positieve en leerzame blik terug op de afgelopen maanden!

 

-X- What’sUpToDate!?