HERRIE Rotterdam

HERRIE Rotterdam

Live at https://linktr.ee/herrie.rotterdam
Tom van den Boogaard, Demi Bergen, Fabienne van den Ende, Richard Poschmann

Herrie Rotterdam is een organisatie die zich bezighoudt met geluid dat zich in de stad bevindt. Hoe klinkt Rotterdam? Wat zijn de typische geluiden van deze stad? Welke plekken en pleinen vormen ons beeld van deze levendige metropool? Wat heeft Rotterdam ons te vertellen? Onbewust geven we namelijk allemaal voortdurend vorm aan het geluid van de stad. Het is belangrijk om het eindelijk bewust te doen. Dan hoor je ook wat er bijzonder klinkt in Rotterdam.

 

 

Wat wil Rotterdam ons vertellen? Dit is een vraag waar wij heel mee bezig zijn geweest toen we het hadden over stadsgeluid. Oude ras rotterdammers, yuppen en alles er tussenin. Rotterdam is een veelzijdige multiculturele stad waar veel gebeurd. In het geluid van de stad is dit ook goed te horen. Een drukke stad vol sirenes, muziek, bouw en mensen. Maar de rust van de stad is ook goed te horen. Kleine parkjes waar je helemaal kan ontsnappen aan de drukte van de stad. Ook heeft Rotterdam verschillende parken zoals Het Park en het Kralingse Bos die soms voor de rust dienen, maar die op andere momenten een teken van levendigheid zijn bijvoorbeeld bij een festival.

 

Missie:

Herrie Rotterdam is een organisatie die zich bezighoudt met geluid dat zich in de stad bevindt. Onbewust geven we allemaal voortdurend vorm aan het geluid van de stad. Het is belangrijk om het eindelijk bewust te doen. Dan hoor je ook wat er bijzonder klinkt in Rotterdam.

Visie:

Wij willen mensen een ander perspectief bieden op de herrie van de stad, en het stadsgevoel te verbeteren door middel van mensen hun beleving van stadsgeluid te veranderen. Wij willen geluid in de stad te plaatsen om het contrast van geluid te laten horen. Ook gaan we in gesprek over geluid met elkaar en met externe professionals.

 

Herriespots:

Er is altijd meer dan genoeg te beleven in de stad, en daarom hebben we juist gezocht naar een andere manier om de stad te presenteren. Dit hebben wij gedaan door middel van een archief te maken waar wij de stad in kaart hebben gebracht waarmee je bekende plekken, opvallende gebouwen en populaire contactpunten kunt herontdekken. Verschillende geluiden die de stad ons te bieden heeft, allemaal op één plek. Dit noemen wij de Herriespots.

 

 

Straatmuzikant:

Op deze manier hebben wij mensen bewust kunnen laten worden van het geluid dat de stad maakt. Ook hebben wij geluid in de stad geplaatst. Een straatmuzikant naast een bouwplaats om het contrast van geluid aan de bezoekers van de binnenstad te laten horen. Dit hebben wij gedaan om de stadsbeleving te bevorderen.

 

 

Samen met OPEN Rotterdam hebben wij een tof item kunnen maken waar onze waarde voor de stad duidelijk in beeld komt. Hier kan je ons aan het werk zien en een beeld krijgen van wat wij betekenen voor de stad:

Link naar samenwerking OPEN Rotterdam

Podcast:

Als laatste hebben wij verschillende podcasts gemaakt. Het doel van de podcast was om te beginnen onze volgers kennis te laten maken met de organisatie achter Herrie en met elkaar in gesprek te gaan over verschillende actuele onderwerpen. De eerste podcast is opgenomen door Fabienne, Tom en Demi. Tijdens deze podcast hebben wij 2 statements behandeld. Statement nummer 1 was: wat verstaan wij onder herrie in Rotterdam? Hierbij zijn wij ingegaan op hoe wij zijn begonnen aan deze organisatie en hoe onze kijk op de geluiden van Rotterdam is veranderd.

Daarnaast is er ook besproken welke geluiden er allemaal te horen zijn in Rotterdam en of wij deze geluiden horen als Herrie of als toepasselijke stadsgeluiden. Statement nummer 2 was: hoe werd herrie ervaren in de coronapandemie? Hierbij hebben we besproken welke geluiden er niet te horen waren in Rotterdam en dat het lang erg stil is geweest in de stad zowel overdag als ’s avonds met de avondklok. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan over de geluiden die van festivals afkomt en hoe mensen dat vaak ervaren als overlast. Om met de podcast te eindigen hebben wij ook wat dillemma’s met elkaar besproken. Dilemma 1 was; liever altijd blaffende honden horen bij de buren of liever elke 15 minuten de RET voorbij horen komen? Hierbij is er anoniem gestemd op liever elke 15 minuten de RET die voorbijrijdt. Dilemma 2 was; liever altijd krakende oortjes hebben of altijd 5 minuten stilstaan bij een straatartiest. Hierbij hebben wij natuurlijk ook alle drie gestemd op 5 minuten stil staan bij een straatartiest.

Naast dat wij met elkaar een podcast opgenomen hebben, hebben wij dat ook gedaan met een professional. Hierbij hadden wij Tom van de Vat te gast in de podcast. Als organisatie hebben wij voor Tom van de Vat gekozen omdat hij werkt bij de Pop Unie en heeft daardoor een brede visie van de stad. Hij weet precies wat er gebeurt op het gebied van muziek in de stad en heeft ook een affiniteit met het stadsgeluid. Met hem hebben wij ook weer twee dilemma’s besproken. Statement 1 was; Is er te veel geluidsoverlast in Rotterdam? Statement nummer 2 was; moeten er meer artiesten zijn die geluid van de stad gebruiken in hun muziek etc.

Om de podcast af te sluiten zijn er ook weer dilemma’s besproken. Dilemma nummer 1 was; zou je liever langs de snelweg of de Coolsingel willen wonen. Tom gaf hierop als antwoord dat hij het leuker zou vinden om langs de Coolsingel te wonen omdat daar veel verschillende soorten dingen gebeuren. Dilemma 2 was; liever continue alleen maar duiven horen op straat of een heipaal. Ook bij dit dilemma was iedereen het unaniem eens dat iedereen liever duiven wilde horen.

Wij zijn meer dan tevreden over alle uitwerkingen van onze organisatie. Wij hebben zelf geleerd om vanuit een ander perspectief te luisteren naar de stad. Op deze manier hebben wij een waardeketen gevonden en hebben wij impact kunnen maken op de stad. Het archief is goed gevuld en onze missie is duidelijk. Op deze manier laten wij Herrie als ode aan de stad achter. De geluiden van ons archief hebben we overgedragen aan Het stadsarchief van Rotterdam. Op deze manier kan de impact van onze organisatie op een duurzame manier voort blijven gaan.

 

COMMUNICATIE

Email: herrie.rotterdam@gmail.com

Socials: https://linktr.ee/herrie.rotterdam