Phage

Phage

Live at https://joinphage.org/
Quincy Sittrop, Ruben Griffioen, Ruth Fraanje, Jessy de Vries

Phage: Short for bacteriophage, a virus that lives within a bacteria. A virus for which the natural host is a bacterial cell. Bacteriophages have been very important and heuristic in bacterial and molecular genetics.”

Wij zijn het virus dat de stoorzender uit het zicht haalt.

Wij van Phage zijn deze beweging gestart uit een gezamenlijke frustratie, namelijk telefoons in gelegenheden waar deze overbodig zijn. Denk aan de dansvloer of afspraken met vrienden. Wij noemen de telefoon een stoorzender, omdat deze zorgt voor een verstoorde ervaring. 

Vanuit deze frustratie hebben wij onderzoek gedaan en zijn we gestuit op het Luddisme. Een beweging uit 1800 die zich inzetten om de industriële revolutie tegen te gaan. Dit deden zij onder leiding van Ned Ludd en samen met hem maakte zij weefmachines kapot, omdat deze hun werk overnamen. Zij kwamen tot de realisatie dat werklui overbodig werden met de komst van deze machines. Dit baarde hen zorgen. 

Wij vergelijken onszelf met Neo-Luddieten, luddieten van de huidige tijd. Wij zien overeenkomsten tussen de opkomst van de weefmachines en het huidige gebruik van de stoorzender. In de samenleving zijn we continu geprikkeld door de stoorzender. Wij vinden dat deze in de weg zit voor het maken van contact, maar ook voor het beleven van een ervaring. Daarom staat Phage voor onverstoorde ervaringen. 

Phage wil de stoorzender niet uitroeien, maar wil laten zien dat er ook anders kan. Een meer bewuste vorm, waarin er vaker gekozen wordt om deze eens weg te leggen. Ook willen wij de gevolgen van het overmatig gebruik aan het licht brengen. Wij zien voor de toekomst dat er meer behoefte komt naar rustmomenten zonder de stoorzender. Daarom willen wij samen met onze doelgroep bouwen aan een community waar de offline beleving centraal staat. 

Het team van Phage bestaat uit vier major Phagers.

Jessy, Ruben, Ruth en Quincy

Doelen van Phage

Phage ziet langzaam de wereld veranderen naar een plek waar het belangrijker lijkt te zijn om je identiteit online te uiten dan in de echte wereld. In publieke ruimtes, scholen, horeca en natuurlijk evenementen zoals feesten en concerten zie je dat telefoons de ruimtes steeds meer overnemen en het leven voor ons aan ons voorbij gaat.

 

Phage kan niet ontkennen dat de telefoon helemaal geen toegevoegde waarde heeft, maar ziet dat belevenissen worden belemmerd door overmatig telefoon gebruik. Daarom zet Phage zich in om de ruimte weer aan elkaar te geven in plaats van aan onze “smart” phone’s. Zo probeert Phage een onverstoorde ervaring voor de bezoeker te creëren, waarbij gezien wordt dat de stoorzender overbodig kan zijn. 

 

Omschrijving veld/samenwerkingspartners

Phage heeft de handen ineen geslagen met Buitenplaats Brienenoord. Voor een event dat Phage wilde organiseren vonden wij de Buitenplaats een uitzonderlijke plek om dit te programmeren. De Buitenplaats had een idee liggen om avonden te programmeren voor jonge makers. Wij als Phage vonden hier een overlap

Verslaglegging uitgevoerde events

 

Maandag 13 juni hebben wij een evenement gehost bij onze partner Buitenplaats Brienenoord. Het was een event voor en door jonge makers waarbij wij een veilige haven wilde creëren zonder telefoon en zonder druk van buitenaf. Buiten deze poster is er ook geen beeldmateriaal van het evenement, omdat wij voor iedereen een intieme en fijne sfeer willen creëren. 

 Het doel van het evenement was niet om een product te creëren, maar om samen in het nu te zijn en even een stap terug te doen. Het idee hierachter is de druk die tegenwoordig ligt op jonge makers en het gevoel dat je steeds aanwezig moet zijn op het internet met je werken om relevant en zichtbaar te blijven. Wij wilde samen met de Buitenplaats een tegengeluid laten horen tegen deze drukke samenleving. Wij gaven de makers voor hun tijd een vergoeding en we hebben samen gekookt. We gaven de makers ruimte om te doen waar zij zich goed bij voelden en er zijn mooie dingen gecreëerd. Hierop hebben wij ook mooie feedback ontvangen, omdat ze zich allemaal niet bedrukt of verplicht voelden om iets te maken, maar het juist heel natuurlijk ging op deze dag. 

 

Wel hebben we foto’s van de brainstormsessies die vooraf aan het event hebben plaatsgevonden. hierin kun je enigszins terug vinden hoe het event de vorm heeft gekregen die het uiteindelijk had. Ook is hebben we veel mail contact met Buitenplaats Brienenoord.

De toekomst van Phage

Wij hebben met het gehele team besloten om verder te gaan met Phage. Wij hebben nog twee edities staan op 8 juli en 9 september. Dit is het eerste waar wij na school mee aan de slag gaan. Na deze events willen wij graag kijken naar de mogelijkheden om eventueel door te groeien. Wij willen nog steeds een grotere bewustwording creëren onder jongeren wat betreft hun telefoongebruik. Hoe we dit willen gaan aanpakken en wat voor events er verder gaan komen, moeten we nog gaan bespreken met elkaar. Wel weten we allemaal zeker dat we hier gemotiveerd verder aan willen werken en willen bekijken hoe ver we Phage kunnen krijgen. De focus wordt voor nu op 8 juli gelegd en hierna gaan wij bekijken wat onze volgende stap wordt. Aan de hand van aankomende besprekingen kunnen wij gaan kijken naar welke stappen Phage gaat nemen deze zomer. Phage x Brienenoord: Rotterdam Retreat zal in ieder geval nog twee edities draaien met het beeld dit jaarlijks terug te laten komen. Dit namelijk omdat zowel wij als de stakeholders het event ervaren als waardevol en belangrijk voor de community. Het is een mooi begin van de organisatie. Hieruit zal meer kunnen bloeien, aangezien er steeds meer creatives, organisaties en andere stakeholders zich verbonden zullen voelen aan de naam Phage en haar evenementen.