Revolutionizing Club Arts: Join us at the “Unleashing the Future”

Revolutionizing Club Arts: Join us at the “Unleashing the Future”

Live at https://worm.org/production/unleashing-the-future/
Mats van de Poll, Anouk Bol, Seren Gort

 

Wij zijn Anouk Bol, Mats van de Poll en Seren Gort drie studenten die namens de Willem de Kooning Academie, de toekomst van clubkunsten verkennen. Wij geloven dat clubkunst een standaardelement kan zijn in het nachtleven.

Kunst in het nachtleven moet een standaard onderdeel worden en in grotere vormen op festivals zelfs een hoofdonderdeel. Door de groei van club kunstenaars is er veel geëxperimenteerd hoe kunst op een betere en duurzamere manier toegepast kan worden in het nachtleven. Zo kan er op een duurzamere manier kunst worden uitgevoerd in het nachtleven en festivals. Door de toenemende vraag naar kunst moet de meerwaarde hiervan worden gezien door clubs, maar ook subsidie schieters. Hierdoor hopen wij uiteindelijk een sterke groei van club kunstenaars te ontwikkelen in de maatschappij die ook steeds meer worden geprogrammeerd. Om je te onderscheiden als kunstenaars moet er een mogelijkheid zijn zichzelf branden net zoals dj’s dat doen. Hierdoor komt er mogelijkheid kunstenaars net als dj’s ook op de line-up als programma. Uiteindelijk hopen wij dat het programmeren van kunst net zo belangrijk worden als het programmeren van artiesten.

Ons doel is de huidige perspectieven van artiesten, art directors en programmeurs op clubkunsten laten zien. Onze belangrijkste focus is om de kloof tussen artiesten en de clubscene te overbruggen door een effectief samenwerkingsbeleid in de vorm van een handboek te creëren. Wij zijn er van overtuigd dat artiesten toegang moeten hebben tot clubruimtes en de mogelijkheid om daarin te ontplooien. Onze missie is om artiesten en professionals uit de industrie in staat te stellen baanbrekende werken te creëren die conventies prikkelen. Door middel van onderzoek, onderwijs en lobbyen brengen we een revolutie teweeg in verschillende artistieke disciplines en geven we vorm aan de toekomst van creativiteit.

We werken samen met Worm Rotterdam en maken gebruik van hun UBIK Space tijdens onze eindexpositie. We hebben gekozen voor worm omdat dit de enige club is in Rotterdam die zich bezig houden met verschillende kunstdisciplines en worden gesubsidieerd. Ook werken we samen met de kunstenaar Jane Bergkotte die een installatie zal opzetten in deze ruimte in combinatie met een beeldvorm van ons onderzoek afgelopen maanden.

Voor onze interventies hebben we een stembord gemaakt voor onze doelgroep, een talk gehouden in Cult North en een interactieve creatieve sessie gehouden met clubkunstenaars met verschillende standpunten.

Interventie 1: stembord

Het stembord geeft inzichten in tot hoever de doelgroep behoeften heeft aan kunst in het nachtleven. Dit willen we op verschillende locaties neerzetten om te kijken hoeveel dit verschilt per doelgroep. Het stembord geeft input in het programma voor de stakeholders doordat we weten wat de behoeften zijn van de doelgroep.

Interventie 2: de talk

Met de talk zijn we in gesprek gegaan met programmeurs, art directors en kunstenaars om de samenwerking tussen deze mensen in kaart te brengen. Daarnaast hebben we ook verschillende stellingen over kunst in het nachtleven ter discussie gebracht om te kijken wat hun visie daarop is en hoeveel dat verschilt met elkaar. Dit geeft inzichten wat de haalbaarheid is van ons toekomst scenario.

Interventie 3: Creatieve brainstorm sessie

We hebben een creatieve brainstorm sessie georganiseerd met verschillende kunstenaars die in het nachtleven hebben gewerkt. Hiermee hebben we ideeën die wij hebben ontwikkeld uit de talk, voor toekomstige samenwerking met de kunstenaars en nachtclubs kunnen testen en ontwikkelen. Daarnaast kunnen we hieruit beter opmaken hoe kunstenaars en clubs zich kunnen aanpassen voor een betere samenwerking. Uit deze sessie willen we een plan/ voorstel ontwikkelen die we kunnen voorstellen aan clubs.

We willen een nieuw nog niet bestaand beleid ontwikkelen om de samenwerking tussen kunstenaars, art directors en clubs te verbeteren zodat er meer waarde ontwikkeld kan worden. Uiteindelijk willen wij een beleidshandboek samenstellen en gebruiken als richtlijnen. We willen de overdracht aan de stakeholders maken door in gesprek te gaan met nachtclubs en daar het ontwikkelde voorstel aan te geven om te kijken hoe zij erover nadenken.