Sustainable advice for events

Sustainable advice for events

Live at
Karlijn Zijlema, Demi Bergen, Tom van den Boogaard

Hi!

Wij zijn Karlijn, Demi en Tom; studenten van de opleiding Leisure and events management aan de Willem de Kooning academie. In jaar 3 hebben we gekeken naar de toekomst en de ontwikkelingen die binnen de Leisurebranche zullen plaatsvinden.

Hierbij hebben wij gekeken naar onze interesse voor duurzaamheid, het organiseren van evenementen en grootstedelijke ontwikkelingen. Met al deze interesses in het oog hebben wij de organisatie S.A.F.E. opgezet.

S.A.F.E. staat voor sustainable advice for events!

Duurzaamheid is een van de belangrijkste ontwikkelingen van de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is het ook een heel interessant vraagstuk binnen de grootstedelijke context van Rotterdam.

Om het toegankelijk te maken voor onze medestudenten om duurzaamheid in hun plannen mee te nemen zijn we begonnen met het organiseren van een debat. Dit debat ging over duurzaamheid binnen de evenementensector en hebben we voornamelijk gekeken naar grootschalige festivals. We hebben stellingen besproken over lokale ondernemingen en de verandering van steeds meer vegan voedsel op evenementen.

Het was een interessante middag en het was heel leuk om op deze manier evenement producers te inspireren over hoe duurzaamheid onderdeel kan zijn van het organiseren van een evenement maar ook over hoe consumenten hier onderdeel van kunnen zijn.

Daarnaast hebben we een interventie gedaan samen met andere groepen in De Willem, het restaurant bij de Willem de Kooning academie. Hierbij hadden we stand gemaakt met verschillende onderdelen. Om het toegankelijk te maken om afval te scheiden moet het duidelijk zijn waar wat in moet, maar om mensen te motiveren om het te doen is het belangrijk om aan te geven wat er met het afval gaat gebeuren.

Afval scheiden is een belangrijk onderdeel van een duurzame ontwikkeling. Wij hebben GFT, plastic en restafval laten scheiden met een poster erbij. Op deze posters stonden lokale ondernemingen die actief aan de slag zijn met het hergebruiken van producten en hier een duurzame ontwikkeling van te maken.

Ook hadden we wat stellingen liggen waarbij mensen met elkaar of met ons in gesprek konden gaan over duurzaamheid binnen de evenementensector. Dit is uitgelopen op interessante gesprekken met altijd weer nieuwe perspectieven.

Daarnaast is digitalisering ook een belangrijke ontwikkeling waar duurzaamheid iets aan kan hebben. Om een voorbeeld te geven hoe digitalisering een rol kan spelen hadden we twee VR-brillen waarbij mensen een festival konden beleven. Wij zijn van mening dat bijvoorbeeld een VR-bril kan helpen bij het duurzamer inrichten van een beurs of congres. Hierbij hoeven mensen minder ver te reizen of een belangrijke spreker zou niet overgevlogen hoeven te worden. Een positieve duurzame ontwikkeling voor een brede diversiteit van het evenementensector.

Om niet alleen het gesprek aan te gaan om verandering te realiseren maar ook daadwerkelijk advies te geven hebben wij ervoor gekozen om een partner te betrekken. Sustainable advice for events heeft zich ook daadwerkelijk gepositioneerd als een advies bureau. We hebben een adviesplan gemaakt voor een evenementenlocatie met restaurant. Hierbij hebben we gekeken naar afvalstromen en het directe hergebruik van producten. Daarnaast hebben we om een duurzame ontwikkeling te maken een verbindende rol gespeeld tussen de evenement locatie en verschillende lokale organisaties. Om een leuk voorbeeld te noemen hebben wij geadviseerd om sinaasappellimoncello te maken met de schillen van de sinaasappels die ze gebruiken voor verse sinaasappelsap, ze maakte namelijk zelf ook al normale limoncello. Een kleine verandering die kan helpen bij het reduceren van afval. Een simpel en leuk advies dat eenvoudig toe te passen is. Leuk om bij te vermelden dat wij hier de Weckpot voor hebben aangeraden om te helpen. Dit is een andere organisatie vanuit de opleiding Leisure and Events Management die ervaring heeft met het maken van limoncello.

Als laatste hebben we nog een Talk georganiseerd. Deze Talk hebben we gehouden in de evenement zaal van het bedrijf waar we een adviesplan voor geschreven hebben. We hebben een organisatie uitgenodigd die (voornamelijk in Amsterdam) bezig is met de verduurzaming van festivals. We hebben het met hun gehad over de ontwikkeling van duurzaamheid binnen de evenementenbranche en hoe dit er in de toekomst uit zal komen te zien. Het was leuk dat wij hier ook op een speculatieve manier naar de toekomst konden kijken met een organisatie die nauw aansluit bij wat wij doen. De bezoekers van de Talk hebben veel kunnen leren over diverse toepassingen van verduurzaming in de branche en zijn ook geïnspireerd om duurzamer mee te denken voor de toekomst.

Onze organisatie S.A.F.E. heeft haar kennis gedeeld met de partners en hebben het daarbij ook overgedragen. Duurzaamheid is iets dat komende jaren steeds belangrijker zal worden in de branche dus wij zullen deze ontwikkelingen zeker blijven volgen. Dit adviseren wij ook aan iedereen van de opleiding Leisure and Events management!