GREEN AND THE CITY

GREEN AND THE CITY

Live at
Esdira Johansen, Isabel Smaling, Romane Rousseau

“To plant a garden is to believe in tomorrow.” – Audrey Hepburn

Urban farming en stadsmoestuinen zijn de toekomst voor het produceren en consumeren van verse groenten en fruit. Wij vinden het belangrijk om de voordelen weer te geven van lokaal eten en het vergroenen van steden en mensen bewust te maken waarom dit zo belangrijk is voor onze toekomst. Landbouw en het verbouwen van deze verse producten moet steeds sneller en winstgevender worden, maar daar gaat de kwaliteit van de grond en de producten door achteruit. Er wordt veel water verbruikt en er worden zeer schadelijke middelen gebruikt om deze producten te kweken. Innovatieve oplossingen, zoals vertical farming, hydrocultuur etc. dragen bij aan duurzamer en lokaler produceren en een groenere stad in de toekomst! 

Wij zijn Esdira, Isabel en Romane. Dit jaar wilden we de toekomst van landbouw en lokaal eten onderzoeken en wilden we ons verdiepen in urban farming en de voordelen hiervan. We zijn gedreven en enthousiast en altijd in om nieuwe dingen uit te proberen en op onderzoek uit te gaan, ook al moet daarvoor zo nu en dan de trein of de fiets worden gepakt!

Ons vraagstuk luidt: “Hoe kunnen we in de groene stad van de toekomst het produceren en consumeren van lokaal eten stimuleren?”

Omdat we ons vandaag de dag eigenlijk niet bewust zijn van waar onze producten die we dagelijks consumeren vandaan komen en omdat het heel makkelijk is om aan producten van over de hele wereld te komen, vergeten we hoeveel water en uitstoot het produceren van deze producten kost. Een teentje knoflook die we gebruiken om een heerlijk gerechtje klaar te maken, kan zomaar vanuit China komen en een lekker Granny Smith appeltje komt soms helemaal uit Nieuw-Zeeland. Daarom vinden wij het belangrijk om meer bewustzijn te creëren rondom het lokaal eten produceren en consumeren en wat hiervan de voordelen zijn voor ons, het milieu en voor de toekomst!

MISSIE
Bewustzijn creëren bij mensen in de grootstedelijke context over het belang en de mogelijkheden van het produceren en consumeren van lokaal en duurzaam voedsel. 

VISIE
Wij zien een toekomst waarin het makkelijker is voor de consument en producent om door middel van urban farming hun ecologische voetafdruk te verminderen. 

GOLDEN CIRCLE
WHY: Om de groene stad van de toekomst te stimuleren door middel van het consumeren en produceren van lokaal eten. Het huidige voedselbeleid wat we volgen is op de lange termijn niet meer houdbaar. Door de mondialisering is alles, bijna overal, altijd verkrijgbaar. Het gevolg daarvan is dat wij als bevolking ver van de voedselproductie zijn komen te staan en het ontzetten veel CO2 kost om al het voedsel overal ter wereld te brengen. Door het stimuleren van het consumeren en produceren van lokaal eten verklein je je ecologische voetafdruk en komt de groene stad van de toekomst dichterbij. 

HOW: Door workshops te geven over lokaal eten en hoe het geproduceerd kan worden en door leuke evenementen/interventies om mensen duidelijk te maken hoe ver het eten gemiddeld moet reizen tot het je bord bereikt. 

WHAT: Het produceren en consumeren van lokaal voedsel in de groene stad van de toekomst stimuleren. 

We willen ons doel bereiken door samen te werken met Lekker Nassuh en GoedEten in Den Haag. Hun missie komt overeen met die van ons, namelijk het bewust maken van de voordelen van lokaal en biologisch eten en het mogelijk maken voor mensen in de grote stad om duurzamer en lokaal te eten.

We hebben verschillende tests gedaan om erachter te komen hoeveel mensen al weten van urban farming en hoe lokaal ze eten. 

Interventie 1

Eindexpo term 3.2; Geef aan waar jij denkt dat deze producten, die door veel mensen dagelijks worden geconsumeerd, vandaan komen.


Interventie 2

LEKKER; Moestuin om mensen kennis te laten maken met het zelf onderhouden van een moestuin, met kruiden, groenten en fruit die ook daadwerkelijk kunnen worden gebruikt in de keuken van Beachclub LEKKER.


Interventie 3

Marie Marché; Kwartetspel met verschillende innovatieve uitvindingen die urban farming mogelijk maken en/of te maken hebben met (stedelijke) landbouw.


Interventie 4

GoedEten Duurzame Daghap; waar een gastchef wordt uitgenodigd om een lokale en biologische maaltijd te maken voor mensen uit de buurt (centrum Den Haag) om zo mensen kennis te laten maken met verschillende maaltijd die kunnen worden gemaakt met seizoensgebonden groenten en producten uit de buurt.