Botanical Bliss

Botanical Bliss

Live at
Chantal de Regt, Bibian Brinkers, Lieke Tanke

Happines is watching your plants grow!

 

Tijdens de expositie zullen wij het dakterras op school aan de Blaak zijde omtoveren tot echte urban jungle! Tussen 13:00 en 15:00 serveren we heerlijke vers gemaakte groene sapjes, kun je jouw planten wisselen in de plantenbieb en zie je op welke manieren het nog meer mogelijk is om groen toe te voegen in jouw omgeving.

Fascinatie

Waarom planten? Onze fascinatie ligt bij mentale gezondheid. De interesse is ontstaan vanuit intrinsieke motivatie voor het onderwerp. Zelf als studenten ervaren we veel druk vanuit school, werk, denken aan de toekomst, ons sociale leven etc. Wij willen graag onze eigen mentale gezondheid wat meer op orde hebben en ondernemen zelf ook wat dingen in ons dagelijkse leven. Wij merken in onze omgeving dat veel mensen kampen met hun mentale gezondheid en het lastig vinden hoe zij hier verandering in kunnen brengen. De drempel ligt hoog om bezig te zijn met je mentale. Het leek ons interessant om op een laagdrempelige wijze interactieve producties neer te zetten die jongeren bezig laat zijn met hun mentale gezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat planten en de kleur groen zorgt voor: rust, nieuwe energie, inspiratie en een huiselijk gevoel wat zorgt voor een fijne omgeving. Groen zorgt dat werkprestaties verbeteren en de huiselijke sfeer zorgt dat je je op je gemak voelt. Planten hebben een grote positieve impact op je mentale en zorgen er voor dat je je gelukkiger voelt.

Vraagstuk

De oorzaak van deze onderzoeken is het vraagstuk:

‘Hoe kunnen we door middel van Leisure Rotterdamse Hbo-studenten op een laagdrempelige en interactieve wijze onbewust bezig laten zijn met hun mental wellbeing?’

We hebben het vraagstuk opgesteld aan de hand van onze fascinatie voor mentale gezondheid en onderzoeken waarin duidelijk wordt wat mentale gesteldheid inhoud.

Doel

Wij als projectteam gaan in een kort tijdsbestek natuurlijk geen taboes kunnen doorbreken of wereldse problemen kunnen verhelpen, maar wel kunnen wij een klein deel aanpakken om onze bijdrage te leveren aan het uiteindelijke doel: een mentaal gezonde jeugd. Dit doen we door een klein onderwerp uit het geheel te pakken namelijk: groen. Ons doel is om een green community te vormen binnen WDKA. Hiermee willen we de leden enthousiasmeren over groen zodat hun mentale gesteldheid vooruit gaat, zonder dat zij bewust bezig zijn met hun mentaal welzijn.

Missie

Onze missie is om leisure in te zetten om studenten te enthousiasmeren over groen door middel van innovatieve interventies. Met behulp van de tests hebben we gekeken naar de impact van verschillende manieren om groen toe te voegen. Door groen toe te voegen willen wij ervoor zorgen dat: studenten minder stress ervaren en dat zij iets kunnen laten groeien zodat zij ook mentaal kunnen groeien.

Interventie 1: Urban Jungle Escape

Met deze interventie hebben we een kleine ruimte omgetoverd tot een ontsnappingsruimte in de ‘natuur’. De ruimte werd ingericht met verschillende planten, natuuraspecten en middels het themakleur groen. In de ruimte stond rust en ontsnapping centraal. In de ruimte hebben we een plek gecreëerd waar getuinierd kon worden als kleine Energizer. We hadden stekjes geregeld die de studenten in potjes konden poten als ontspanningsactiviteit. De desbetreffende studenten mochten het potje mee naar huis nemen als memorabilia. Het doel van deze interventie was een ruimte van ontspanning creëren en hierbij de student bewust maken van het belang van groen. Een ruimte om in te ontsnappen.

Interventie 2: Planten als kunstobject

Met deze interventie wilden we studenten activeren om zich te omringen met groen door hen anders te laten kijken naar groen. Wij hebben een expositie gemaakt van planten als kunstobject. We hebben afbeeldingen bij elkaar gezocht van planten met een UV-filter. Met deze expositie wilden we studenten de waarde in laten zien van planten door planten vanuit een ander perspectief te presenteren. Een plant is niet simpelweg een plant, het kan meer doeleinden omvatten.

Interventie 3: Opening plantenbieb

Als derde en tevens onze laatste interventie zetten we een plantenbibliotheek neer op de begane grond op locatie Wijnhaven 61. Het doel van deze interventie is studenten activeren en enthousiasmeren zich meer te omringen in groen. De plantenbibliotheek openen we donderdag 1 juni tussen 12:00-16:00. Tijdens de interventie gaan we in gesprek met studenten om hen te activeren en enthousiasmeren.

In ons project zijn we erachter gekomen dat binnen HR het beleid niet zal veranderen en zij niet zullen investeren in het toevoegen van groen binnen haar locaties. Wel willen wij dat onze testen een blijvende impact hebben gerealiseerd. Wij willen dat de plantenbibliotheek voort blijft bestaan binnen onze locatie. Wij dragen de plantenbibliotheek dan ook over aan onze samenwerkingspartner: de Vitality afdeling. Wij hebben een Teamsomgeving gecreëerd als onderdeel van Vitality. De Teamsomgeving dient als online plantenbibliotheek, waarin leden planten kunnen ruilen en tips kunnen vragen. Daarnaast worden leuke events met betrekking tot planten/groen gedeeld met de community. Op deze manier wordt er verder gewerkt aan onze missie. Wat klein begint, kan tot een groter iets uitbloeien.