Jezelf op Zuid

Jezelf op Zuid

Live at https://us04web.zoom.us/j/77670284347?pwd=NUFYRnN4Q2ZLZUU1L2o5UlJjRytjdz09
Lana de Koning, Elise Rens, Dyon de Jong, Eline Groenenboom, Daniel Reusink

Het jaaroverzicht van Jezelf op Zuid

Voor zichtbaarheid en acceptatie van homoseksualiteit in Rotterdam Zuid.

Jezelf op Zuid is een collectief dat zich inzet voor de zichtbaarheid en acceptatie van homoseksualiteit in Rotterdam Zuid.

In september zijn wij gestart met ons onderzoek naar homoseksualiteit in de wijk, landelijke en wereldwijde ontwikkelingen rondom dit thema.

In de wijk zagen wij geen uitingen van homoseksualiteit, dit viel ons op. Het kan toch niet zo zijn dat homoseksualiteit niet speelt op Zuid? Het bleek lastig antwoord te krijgen op de vraag waarom homoseksualiteit niet zichtbaar is op Zuid. Wij moesten in gesprek met de doelgroep.

Wij gekozen voor Instagram als ons communicatieplatform, omdat het mogelijk is anoniem onze voortgang te volgen, dit kan belangrijk zijn voor onze kwetsbare doelgroep.

Via Instagram hebben wij de doelgroep uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan. In december hebben wij met een kleine groep gesproken over de wensen en behoeften van de doelgroep. De conclusie was: meer gelaagdheid, een plek om samen te komen en nieuwe mensen te leren kennen.

Daarnaast speelt zichtbaarheid een grote rol in het traject naar maximale acceptatie van homoseksualiteit. Eerst moeten wij laten zien dat het er is en dat het, door ons en de wijk, geaccepteerd wordt. Hiervoor hebben wij evenementen bedacht als #zoenenopzuid, #wijnenbijwestkop, #handinhand door Feijenoord en #knuffelenopkatendrecht. Met deze evenementen lieten wij zien dat er vanuit Zuid support is voor de homo-gemeenschap.

Deze evenementen hebben ons veel publiciteit opgeleverd. De Havenloods schreef over ons, RTV Rijnmond wilde ons interviewen voor de radio, wij mochten de Instagram pagina van OPEN Rotterdam overnemen en IDEM interviewde ons voor de nieuwsbrief.

En toen overkwam ons de intelligente lockdown en konden wij geen interventies meer organiseren in de wijk. Wij zijn overgeschakeld naar een volledig online programma. Via ons Instagram kanaal hielden wij contact met onze doelgroep. Daarnaast hebben wij verschillende gemeentelijke partijen en potentiële samenwerkingspartners benaderd om Live met ons in gesprek te gaan over het thema homoseksualiteit. Zo kregen zowel wij, als onze volgers, informatie over de ontwikkelingen vanuit de gemeente rondom het thema en worden zij geïnformeerd over locaties waar zij voor diverse mogelijkheden terecht kunnen. Enkele partners waren beleidsmaker Anouk (van o.a. Relax. Dit is Rotterdam), GroenLinks Rotterdam, Roze in Blauw en SP Rotterdam.

In de zomer zijn wij elke 2 weken Live via onze Instagram pagina @jezelfopzuid.

Wij hopen komend jaar te kunnen werken naar een fysieke Safe Space in Rotterdam Zuid, waar wekelijks door ons een programma wordt georganiseerd.

*Video jaaroverzicht + interviews

Niks missen? Volg ons @jezelfopzuid

Blijf nog even binnen, blijf veilig en blijf jezelf ♥