Project NIKS

Project NIKS

Live at https://www.facebook.com/groups/2771633609599217/
Marieke Wennekes, Arlette Schilthuis, Merel Nijsten

 

Project NIKS is opgericht door Marieke Wennekes, Arlette Schilthuis en Merel Nijsten.

Het werk van Project NIKS gaat gearchiveerd worden. 3 juni 2020 hebben wij laten weten aan de community dat Project NIKS gaat stoppen en hen nog de mogelijkheid aangeboden om delen van het project over te nemen of voort te zetten, mochten zij dit willen. De blog zal wel blijven bestaan, Arlette zal deze onder een nieuwe naam voortzetten. ( http://nietniks.blogspot.com/

 

Vraagstuk

Vanuit school en op persoonlijk gebied ervaarden wij prestatiedruk, wat onnodige stress veroorzaakte. Daarnaast zagen en hoorden wij soortgelijke klachten terug van mensen uit onze omgeving, vanuit dit standpunt zijn we verder onderzoek gaan verrichten. Hieruit kwam naar voren dat een groot deel van de studenten en jong werkende prestatiedruk ervaarden.

Vlak na de start van ons project begon de manier van leven te veranderen door de ontwikkelingen van het Coronavirus. Als projectgroep hebben we hierop ingespeeld door gebruik te maken van online platformen. Daarnaast spelen we, buiten de stress die wordt veroorzaakt door prestatiedruk, in op sociale isolatie veroorzaakt door de ontwikkelingen.

Met Project NIKS maken wij mensen bewust van de hoeveelheid ongezonde stress die voortkomt uit prestatiedruk. Door middel van het organiseren van online events en het verstrekken van informatie maakt de doelgroep kennis met de NIKS mentaliteit: Laat ‘ik moet dit doen van…’ los en creëer een mentaliteit van ‘ik wil dit en dat mag ook.’

 

 

Aanbod

Educatie lijn – Maandag

Uit ons onderzoek is gebleken dat leren stress verminderd. Educatie werd dan ook een van onze lijnen. Om de twee weken verscheen op onze website een nieuwe blogpost (met kennis en tips over stress, prestatiedruk en niksen) of interview met een expert over de-stressen. De andere week was er op maandag het evenement Co-creatief waar leden uit onze community skills deelden en een kleine les gaven. 

Sportieve lijn – Woensdag

Met dit project creëerden we een manier om thuis te kunnen bewegen samen met onze samenwerkingspartners. Sport heeft een stressverminderende werking. De online lessen waren ook ter compensatie van de gesloten sportscholen en verkleining van de bewegingsruimte. In samenwerking met Kelinda van Yoga IN.tention (yoga), Simon van Driel van Satori Do (Tai Chi) en Erik van Eijk van Dream Aesthetics (full body work-out) hebben wij een uitgebreid sportprogramma kunnen aanbieden via Instagram en Facebook. Deze interventies vonden elke woensdag plaats om 17:00 uur.

Sociale lijn – Vrijdag

Op de vrijdag hadden we sociale lijn staan waarbij er verschillende interventies zijn georganiseerd voor het inspelen op de sociale isolatie rondom de quarantaine maatregelen. De meest succesvolle interventie was de Netflix Party, die meerdere malen is georganiseerd. Daarnaast hadden we ook een online Game Night, waarbij het mogelijk was om online Uno te spelen met een chatfunctie, en Kopje Thee waar mensen via Discord met elkaar konden videobellen en chatten.

De Instagram is gebruikt voor het promoten van verschillende manieren om te niksen in het verhaal en de hoogtepunten, het stimuleren van interactie door vragen te stellen, informeren door het plaatsen van verschillende feitjes, promoten van de interventies en het plaatsen van passende en inspirerende quotes.

 

Reacties uit de community

Vind het fijn dat jullie een consistent programma hebben, ik weet wel waar ik aan toe ben’, Jodie.

Ik ben natuurlijk bij de Netflix party geweest! Dat vond ik erg tof. Die chat functie was best wel fijn! Je weet dat je tegelijkertijd hetzelfde ziet en het is leuk om daar je gedachten over te kunnen delen met de andere kijkers. Ik vind het in elk geval tof waar jullie mee bezig zijn, goed geanticipeerd in deze #gekketijd’, Lana.

Ik vind het aanbod van project NIKS heel verrassend en ik heb stukjes gezien’, Jan.

Ik vind het een erg fris concept. Heb er dagelijks op gekeken. De evenementen zijn erg aansprekend’, Judith.

Heb evenementen gegeven en meegedaan. Was leuk om te doen en vanmiddag weer yoga meedoen’, Simon.

 

Vind Project NIKS terug op:

Facebook: Projectniks     Community

Instagram: @projectniks

Website: www.projectniks.webnode.nl