Blijvend programma voor de stad

Blijvend programma voor de stad

Live at

Een safe space op Zuid waar je jezelf kunt zijn en een podcast om de informele cultuur een stem te geven, zijn de projecten die hun programma voor de stad doorzetten. Jezelf op Zuid en Zuiderwind hebben mooie plannen op stapel staan.

Jezelf op Zuid

Jezelf op Zuid rondde het Lab af met een welverdiende 10, deskundig. Het team is verder gegaan dan de gevraagde criteria. Ze zijn gestart met de vraag waarom er geen uitingen van homoseksualiteit te zien zijn op Zuid. Aan het einde van het jaar heeft het team een sterk programma ontwikkeld met goede zichtbaarheid op social media, zijn zij gesprekspartners van beleidsmakers, staat de organisatie met duidelijke rollen als een huis en hebben zij in Dona Daria een samenwerkingspartner gevonden. Jezelf op Zuid heeft gekozen om door te gaan. Hoe? De projectleden komen hieronder aan het woord. Bekijk het jaaroverzicht van het eerste jaar Jezelf op Zuid.

Jezelf op Zuid is zijn wie je wil zijn

In jaar 3 zijn Lana, Elise en Eline bij project verdergegaan met Jezelf op Zuid. Elise vindt het grappig om te ervaren dat binnen de opleiding niet iedereen Jezelf op Zuid kent. Het was ook best lastig om Jezelf op Zuid te introduceren bij een nieuwe docent. Hoe leg je in het kort en aantrekkelijk een heel jaar werk uit? Er is een lijst met de ondernomen stappen, maar deze was lang niet compleet. Sommige activiteiten waren ze zelf ook vergeten. Er kan dus meer en beter gedocumenteerd worden luidt de eensgezinde conclusie. Het grote verschil met vorig jaar tijdens het lab is de zelfstandigheid. In jaar 2 bouwden ze door op de feedback van Maarten Jan en Linda, maar in jaar 3 doet de projectgroep het volledig zelf met hun samenwerkingspartner Dona Dario. En wat ook echt anders is, is natuurlijk de flexibiliteit. Met de start van corona zijn de activiteiten omgegooid van fysiek naar online. In dit studiejaar zelfs nog meer. Binnen een week moest een volledig fysiek event omgeschakeld naar een online meeting. Het team is goed op elkaar ingespeeld en kent duidelijk het doel. De omschakeling ging soepel en super om dit met elkaar te ervaren.

Spreek je droom uit!

De grootste stap in jaar 3 is het starten en formaliseren van de samenwerking met Dona Daria. Hoewel het contact er al was, waren er nog geen concrete afspraken gemaakt. Er was tijd nodig om meer mensen te spreken, waaronder  bijvoorbeeld iemand van de gemeente. Zo is een nog duidelijker beeld ontstaan voor de volgende stap: Jezelf op Zuid wil een safe space. Mensen sluiten aan, nu dit hardop is uitgesproken. De bibliotheek en theater Zuidplein helpen en zoeken mee naar een ruimte. Met Dona Dario is de samenwerking beklonken in Jezelf op Zuid x Space en een eigen logo. Space is de jongerentak van Dona Daria. Space is een programma om middels trainingen en trajecten in Space Academy ruimte te bieden aan verhalen en ideeën van Rotterdamse jongeren. De trainingen reiken tools aan voor gesprekken en voor het opzetten van een project. Op het moment van het interview, volgen de projectleden de training. In februari 2021 starten drie projecten, waarvan Jezelf op Zuid er één is. Jezelf op Zuid x Space wil meer jongeren betrekken om samen te bouwen aan de safe space. De meiden zijn zich bewust dat ze wit zijn, zelfs alle drie met blauwe ogen. Ze zoeken naar diversiteit, zodat iedereen zich kan herkennen.

Space was er gewoon ineens. Gertjan, de oprichter van Dona Dario kwam, na een leuk gesprek, ineens terug met een poster van Space. Hij gaf een stagiaire een opdracht en toen was het er. Eigenlijk binnen een jaar, want we kennen elkaar sinds afgelopen februari.

Programmering

Een van de projecten is de boekenclub, een maandelijks evenement over het thema interseksualiteit. De bibliotheek heeft Space Academy boeken geschonken die gaan over het thema interseksualiteit. Jezelf op Zuid is gevraagd om een maandelijks programma te maken voor de boekenclub. Het doel is om de thema’s uit de boeken meer te verkennen, de boeken met elkaar te bespreken en elkaar te ontmoeten. Elke deelnemer leest een ander boek en wordt gevraagd een korte videopitch te maken om het boek kort aan te prijzen. Waarom is het boek de moeite waard en waar gaat het over? Zo wordt mooie content verzameld en maken meer mensen kennis met het boek. Voor het event worden de lezers uitgedaagd een stapje verder te gaan en een korte samenvatting te maken over het boek en het thema. Dit kan van alles zijn: een gedicht, video, poster, foto, performance, muziekstuk, installatie of gewoon een geschreven a4. Alles mag. Tijdens het event worden de verschillende samenvattingen getoond. Ze dienen als inspiratie en zetten het thema breed neer. In dialoog met een spreker en het publiek wordt het thema verkend. Het event wordt vastgelegd in een videoverslag, zodat meer mensen deelgenoot kunnen worden. Het mooie van het idee is dat het event on- en offline kan. Liever niet online, maar het is goed om deze optie te hebben. Het programma staat tot en met december in de grondverf. Bij het programmeren is goed gekeken hoe de thema’s kunnen aansluiten bij specifieke momenten en andere events.

Meer weten? Check hier.

Ik ben nu een boek aan het lezen over toxine masculinity en in november is een nationale mannendag. Een mooi moment om het boek-event aan te linken.

Lana

Verder worden regelmatig interviews met beleidsmakers en initiatiefnemers georganiseerd met betrekking tot relevante projecten en vraagstukken. Ook het idee van het magazine NEEF -nu nog even in de ijskast-  past in het traject. Een magazine claimt niet direct een plek, maar kan wel helpen voor de doelgroep om zich gehoord en gezien te voelen. Wie weet, wordt dit vervolgd.

Jongeren van 18 – 25 jaar vormen de doelgroep van Space academy. Deze doelgroep bestaat vooral uit studenten van Hogeschool Rotterdam, met name social work of creatieve opleidingen zijn vertegenwoordigd. En natuurlijk studenten van de opleiding Leisure & Events Management. Het is goed om te kijken hoe andere studenten van andere opleidingen te betrekken en uit te nodigen, ook van het mbo. Zo’n 4000 mbo’ers schijnen een stage te zoeken. Hoe mooi zou het zijn als er een multidisciplinair team ontstaat van mbo’ers en hbo’ers? Dan kun je nog grotere dingen neerzetten. De komende tijd is het spannend om alle ideeën vorm te geven. Niet alleen qua tijd is er minder ruimte, omdat naast project vakken worden gegeven. Het is ook spannend om Jezelf op Zuid, toch een beetje je kindje, met nieuwe mensen te delen.

Zuiderwind, het vervolg

Het project Zuiderwind heeft tijdens het lab een serie podcasts gemaakt en hiermee de informele cultuur van Zuid een stem gegeven. Helaas heeft corona de plannen om een live talkshow te maken, doorkruist. Gelukkig heeft Zuiderwind een doorstart gemaakt en neemt Richard ons mee in deze ontwikkeling.

Hij is in jaar 3 stage gaan lopen als assistent coördinator van de huiskamer van Theater Zuidplein. In het projectplan zag hij haakjes waar het project Zuiderwind goed zou passen. Zuiderwind kan de vakmensen van het toekomstige programma interviewen om een mooi beeld te geven over het vak aan de hand van de voorstelling. Het programma van Zuiderwind introduceert hiermee de huiskamer, het nieuwe pand en bindt nieuw publiek aan zich. Het idee kwam iets te snel. Er stond nog een grote opening van het nieuwe pand op het programma. Alleen met de volledige lockdown in november kwam er ruimte. Zuiderwind is ideaal voor online content.  Er kwam budget om aan de slag te gaan.  In no time hebben Boyd en Richard het programma voor de nieuwe serie podcasts gerealiseerd. Het is erg handig dat Boyd zoveel mensen kent uit de sector. Dit zorgt dat je snel een mooi programma hebt. Bekende namen zijn geprogrammeerd, zoals actrice en theatermaker Romana Vreede en de kersverse artistiek leider van Maaspodium en theatermaker Carole van Ditzhuijzen. Ook minder bekende mensen als acteur Sandro Lima en filmmaker Reggery Gravenbeek kwamen praten over hun nieuwe projecten. Het is een mooie serie geworden. En natuurlijk leer je iets. Nu waren sommige uitzendingen misschien wel iets te familiair, meer een onderonsje tussen twee goede bekenden uit het vak.

De Podcasts van Zuiderwind.

 

Nu  breekt de volgende fase aan. Waar willen de makers heen met Zuiderwind? Misschien krijgt Zuiderwind een andere vorm. In de eerste serie kreeg de informele cultuur een stem door ook bewoners te betrekken. De tweede serie heeft meer de mensen uit het theaterlandschap belicht. Zuiderwind is welkom in theater Zuidplein. Het theater programmeert meer sociaal maatschappelijke programma’s. Wil Zuiderwind daarop aanhaken? Boyd en Richard hebben verschillende ideeën. Zo denken ze aan een live event met meer uitwerking van de besproken thema’s. Dat houdt in dat er meer redactie gevoerd moet worden. Welke onderwerpen kaart de programmering van theater Zuidplein aan? Elke voorstelling heeft zijn eigen verhaal. Deze thema’s kunnen centraal staan bij Zuiderwind. Bij het live event kunnen verschillende gasten met elkaar hierover in gesprek gaan. Je kunt ook initiatieven en organisaties uit de wijk uitnodigen die zich bezighouden met het thema. En zo zijn er nog wat ideeën. Voor de komende serie is budget nodig. Dus wordt er gewerkt aan een aanvraag. Komende tijd wordt duidelijk welke Zuiderwind de mannen laten waaien. Meer weten … check hier de instagram

Door de huiskamer is er ruimte om te experimenteren. In het begin hoorde ik nog veel de usual suspects maar nu niet meer. Dat is mooi om te zien. Er wordt echt gezocht naar de informele cultuur en andere narratieven.

Richard

De locatie Huiskamer is een mooi thema. In de aflevering met de nieuwe artistiek leider Carole van Ditzhuijzen van Maas podium komt dit ook ter sprake. Wat is een huiskamer en wat kan deze betekenen voor kunst en cultuur? Er zijn meerdere initiatieven die daar mee bezig zijn: een hub creëren waar verschillende subculturen elkaar kunnen ontmoeten zodat vandaar uit weer nieuwe dingen kunnen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld hoe Mono in Noord vanaf haar eerste dag werkt. En wat maakt nu het verschil tussen een huiskamer bij Mono, Theater Zuidplein of Maas podium?

 

Aflevering met Carole van Ditzhuijzen terugluisteren?

Artikel AD: Nieuwe bieb in theater Zuidplein wordt nu al de huiskamer van Rotterdam Zuid genoemd.

Heb je een plan voor culturele programmering in een van de Rotterdamse wijken? Cultuurconcreet kan je hierbij financieel steunen en adviseren. Bij de lokale community The Awesome Foundation Rotterdam kunnen goede ideeën voor een nog leuker, mooier, fijner, socialer Rotterdam, tijdens een pitch-avond 1.000 euro ontvangen. En jaarlijks is er het initiatief om mooie plannen van energieke Rotterdammers te steunen: Citylab010.